Copiii romanilor si albanezilor, comunitatile de imigranti cele mai numeroase din Italia, vor fi cei mai afectati de noua decizie a autoritatilor, prin care se limiteaza numarul elevilor straini dintr-o clasa.

Ministrul educatiei, Mariastella Gelmini, a declarat ca va reduce numarul elevilor straini dintr-o clasa la 30%, potrivit Scotsman, citat de NewsIn.

Aceasta a spus ca limitarile vor fi impuse din septembrie si vor viza initial primii ani de scoala. Ea a declarat ca "astfel se vor evita clasele de ghetto formate din elevi straini".

Ziarul aminteste ca au fost cazuri in care parintii din orase cu populatie imigranta numeroasa au refuzat sa-ti trimita copiii la scoala, pentru ca se temeau ca acestia ar fi tinuti in loc din cauza elevilor straini.

"Aceasta miscare nu este rasism. Scolile ar trebui sa fie locuri de integrare, iar institutiile noastre sunt gata sa accepte copii din toate culturile si colturile lumii. In acelati timp, scolile italiene trebuie sa-si pastreze cu mandrie traditiile si sa continue sa invete cultura tarii noastre. Clasele de cetatenie constituie un pas in directia cea buna, pentru ca ele vorbesc despre respect, istorie si legile culturii italiene", a declarat ministrul.

In urma cu doi ani, partidul xenofob Liga Nordului a prezentat o propunere de introducere a unor clase exclusiv pentru imigranti, in loc sa li se permita sa intre direct in sistemul italian.

In scolile italiene invata 690.000 de elevi straini din 190 de tari, majoritatea din Albania si Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.