Nigerianul in varsta de 23 de ani acuzat ca a vrut sa arunce in aer in ziua de Craciun o cursa transatlantica avand la bord 289 de persoane a afirmat in timpul interogatoriilor ca alti 20 de teroristi aspiranti primesc un antrenament pentru a comite atacuri similare.

Responsabili ai serviciilor britanice de informatii au declarat ca Umar Faruk Abdulmutallab "s-a laudat cu faptul ca aproape 20 de alti tineri musulmani sunt antrenati in Yemen pentru a folosi aceeasi tehnica de a arunca in aer avioane", a anuntat vineri postul TV CBS, citat de NewsIn.

Acesta ar fi motivul, potrivit surselor CBS, pentru care guvernul american a ordonat duminica trecuta sprorirea monitorizarii pentru fiecare individ care urca la bordul curselor spre SUA din 14 tari, inclusiv Afganistan, Somalia si Yemen.

In plus, o echipa a FBI se afla in prezent in Ghana, incercand sa reconstituie ce a facut aici suspectul in timpul celor doua saptamani care au precedat tentativa sa de atentat. El a venit in Ghana dupa ce a stat cinci luni in Yemen, iar oficialii americani suspecteaza ca Abdulmutallab s-a intalnit in Ghana cu agenti al-Qaida care s-ar putea sa-l fi ajutat in pregatirea finala a misiunii sale sinucigase, furnizandu-i inclusiv chilotii speciali in care ascunsese explozibilul.

Abdulmutallab a pledat nevinovat vineri in fata unui tribunal federal din Detroit pentru cele sase capete de acuzare formulate impotriva lui, intre care tentativa de omor si tentativa de folosire a unor arme de distrugere in masa.

Autoritatile americane nu au dezvaluit rezultatul interogatoriilor luate tanarului, care a fost anchetat de FBI, dar au spus ca el a furnizat informatii "utile".

La 25 decembrie, in timp ce zborul 253 al companiei Northwest Airlines, care asigura legatura Amsterdam-Detroit, cu 290 de persoane la bord, isi incepea coborarea, Umar Faruk Abdulmutallab a incercat sa declanseze un dispozitiv exploziv ascuns sub lenjeria intima. A fost impiedicat sa actioneze de catre pasageri si apoi a fost izolat de echipaj. Ulterior le-a spus anchetatorilor ca a urmat un antrenament terorist in Yemen, intr-o tabara a al-Qaida. Aripa retelei din Peninsula Arabica a revendicat, de altfel, tentativa de atentat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.