Liderul Partidului Regiunilor de opozitie, de orientare pro-rusa, Viktor Ianukovici, ar putea castiga cel de-al doilea tur pentru alegerile prezidentiale din Ucraina, el fiind lider in sondaje de la inceputul campaniei electorale, arata sondajele, potrivit RIA Novosti.

Potrivit sondajelor efectuate in luna decembrie de Centrele de cercetare FOM-Ucraina, Institutul de Psihologie Sociala si Politica, Institutul international de Sociologie de la Kiev si Research&Branding Group, citate de publicatia ucraineana online Segodnea.ua, nici unul dintre candidati nu va obtine victoria in primul tur de scrutin. Astfel, liderul Partidului Regiunilor are un avans de 15-17% din voturi fata de premierul ucrainean Iulia Timosenko. Acest avans insa nu-i asigura victoria in primul tur de scrutin, intrucat el are nevoie de peste 50% din voturi. Sondajul Institutului International de la Kiev precizeaza ca rating-ul lui Ianukovici nu depaseste 40%, relateaza NewsIn.

In ceea ce priveste cel de-al doilea tur de scrutin, acelasi sondaj arata ce Ianukovici ar putea castiga alegerile cu 57,3% din voturi, in timp ce Timosenko ar putea acumula 39,8% din voturi.

Conform expertilor, cel de-al doilea tur de scutin al alegerilor prezidentaile ar putea fi organizat la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie.

Timosenko si Ianukovici au o indelungata istorie de ostilitate, cel putin in public. Premierul este sustinut puternic de nationalistii din vestul si centrul tarii, in timp ce electoratul lui Ianukovici este concentrat in estul prorus.

De asemenea, publicatia ucraineana scrie ca ultimele rezultate ale sondajului realizat de cele patru Centre de cercetare au fost publicate inca vara, alte centre importante cum ar fi Centrul Razumkov si SOCIS au publicat rezultatele ultimelor sondaje in octombrie. "Am realizat un sondaj in urma cu cateva zile, insa cel care l-a comandat a decis sa nu-l publice. Are dreptul.", a explicat pentru publicatia ucraineana directorul SOCIS, Aleksandr Stegni. Si la Centrul Razumkov au anuntat despre efectuarea unor sondaje, rezultatele carora nu au fost publicate. "Practica arata ca in cazul in care o forta politica cere realizarea unui sondaj de opinie, insa nu este multumita de rezultatele acestuia, sondajul nu se publica", a comentat pentru Segodnea expertul Vladimir Fesenko.

Potrivit legii electorale, publicarea rezultatelor sondajelor in Ucraina este interzisa incepand cu 3 ianuarie. Expertii considera insa ca 'lupta rating-urilor', care de la bun inceput a caracterizat campania electorala din Ucraina, nu si-a pierdut actualitatea si va continua cu o noua forta.
In cursa pentru alegerile prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc la 17 ianuarie, CEC a inregistrat 18 candidati. Potrivit sondajelor de opinie, pe primul loc se afla liderul Partidului Regiunilor Viktor Ianukovici, fiind urmat de premierul Iulia Timosenko, iar pe locul trei se afla omul de afaceri Serghei Tighipko.

De asemenea, pentru fotoliul de presedinte mai candideaza fostul presedinte al Radei Supreme, Areseni Iateniuk, presedintele ucrainean Victor Iuscenko, presedintele Radei Supreme, Vladimir Litvin, fostul ministru al apararii Anatoli Gritenko, liderul partidului Comunistilor, Piotr Simonenko, deputatul Inna Bogoslovskaia si liderul Partidului nationalist "Svoboda", Oleg Teagnibok.

In acelasi timp, presedintele Viktor Iuscenko a anuntat saptamana trecuta despre negocierile pentru inaintatea unui singur candidat din partea fortelor democratice din Ucraina. Astfel, potrivit lui Iuscenko negocierile se desfasoara cu Arseni Iateniuk, Iuri Kostenko, Anatoli Gritenko si Oleg Teagnibok, acestia din urma au dezmintit insa aceste afirmatii. "Candidatul fortelor democratice, care va iesi in al doilea tur, va fi presedinte", considera Iuscenko. Potrivit lui, in prezent lupta se desfasoara intre doua tabere: pe de o parte sunt fortele national-democratice, iar pe de alta parte sunt cele "promoscovite", referindu-se la Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici.

Presedintele Viktor Iuscenko, care candideaza pentru al doilea mandat, practic nu are sanse sa fie reales. Popularitatea sa fost erodata de crizele politice repetate si de deterioarea situatiei economice din Ucraina. Luptele politice din Ucraina s-au intensificat progresiv in perioada mandatului sau, transformandu-se in tulburari politice continue, dupa euforia initiala adusa de Revolutia Portocalie ce a scos tara de pe orbita Moscovei. Insa amanarea reformelor, determinata de conflictele politice, esecul de a obtine statutul de membru NATO, conflictele comerciale cu Rusia si criza economica au agravat situatia. In sondaje, Iusenko are sub 5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.