Guvernul bulgar va discuta in aceasta saptamana despre amendamentele pe care vizeaza sa le introduca la Legea cetateniei, modificarile vizand sa elimine coruptia si sa accelereze procesul de redobandire a cetateniei, vazuta ca o solutie la criza demografica din Bulgaria.

Anuntul a fost facut luni de ministrul pentru bulgarii din diaspora, ministrul fara portofoliu Bojidar Dimitrov. Potrivit lui Dimitrov, majoritatea celor 2,5 milioane de persoane de origine bulgara care traiesc in Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Ucraina, Moldova, Rusia si alte foste republici sovietice, Turcia si Grecia doresc sa obtina pasapoarte bulgare, iar 70% dintre ei vor sa se mute definitiv in Bulgaria, sa cumpere o casa si sa gaseasca de lucru in aceasta tara, relateaza presa de la Sofia, conform NewsIn.

Cele mai semnificative modificari se refera la eliminarea asa-numitilor "mijlocitori" in procesul de solicitare a cetateniei, precum si la stabilirea unor termene-limita stricte pentru a raspunde unei astfel de cereri. In plus, eliberarea certificatelor care atesta originea bulgara va reveni acum Agentiei de Stat pentru Bulgarii din Strainatate, si nu Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala (DANS) si Ministerului de Interne, institutiile abilitate pana acum sa verifice originea etnica a solicitantului.

Ministrul a spus ca vechea legea are multe lacune, ceea ce a dus la aparitia unei mafii care obtine profituri intermediind obtinerea cetateniei bulgare. Astfel, potrivit prevederilor actuale ale legii, un intermediar trebuie sa colecteze si sa inainteze actele necesare. In plus, pentru ca nu este prevazut un termen-limita pentru a raspunde unei cereri de redobandire a cetateniei, acest neajuns a deschis posibilitatea ca functionarii de stat sa incheie targuri cu intermediarii si sa intarzie cu anii eliberarea de pasapoarte. Astfel de tranzactii intre intermediari si functionari s-ar fi incheiat pentru sume cuprinse intre 5.000 si 10.000-20.000 de euro.

Amendamentele vor permite ca pana la 30.000 de persoane sa primeasca cetatenie bulgara in fiecare an, comparativ cu 7.113 in 2008 si 9.400 in 2009. Cei 30.000 de noi cetateni bulgari vor ajuta tara sa-si rezolve criza demografica, a declarat ministrul Dimitrov, citat de Sofia News Agency.

Dupa ce vor fi discutate in Consiliul de Ministri, amendamentele propuse vor fi prezentate apoi Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.