Inchiderea a trei ambasade din Yemen a urmat dupa ce fortele locale de securitate au pierdut urma a sase camioane pline cu arme si explozibili ce intrasera in capitala, potrivit unor informatii din Sanaa. MAE recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in aceasta tara.

Ambasadele americana, britanica si franceza au fost inchise dupa ce sase camioane plin cu arme si explozibili au intrat in capitala, iar fortele de securitate le-au pierdut urma, potrivit presei yemenite. BBC sustine ca acest scenariu este perfect plauzibil, iar ambasadele occidentale din regiune constituie o tinta preferata al-Qaida. [SUA sporesc masurile de securitate pentru pasagerii din strainatate]

In cele din urma, ambasada americana in Yemen a fost redeschisa marti, la doua zile dupa ce a fost inchisa din cauza amenintarilor al-Qaida si in urma unei operatiuni antiteroriste desfasurate de autoritatile locale, care au dat asigurari ca pot proteja reprezentantele diplomatice straine, informeaza AFP, potrivit NewsIn.

Ambasadele britanica si franceza raman, in schimb, inchise, in timp ce alte reprezentante continua sa limiteze accesul la sediile locale, dupa amenintarile organizatiei al-Qaida din Peninsula Arabica, ce a revendicat atentatul esuat de Craciun impotriva unui avion american. In acelasi timp, Italia a intarit controalele de acces la ambasada sa din Yemen, dar, dupa masurile luate individuale de alte tari, si-a exprimat dorinta unei coordonari sporite la nivel european si al G8, a declarat un purtatorul de cuvant al Ministerul de Externe de la Roma.

Intr-un comunicat publicat pe site-ul sau internet, ambasada americana a precizat ca decizia de a redeschide reprezentanta diplomatica a fost luata dupa "operatiunile antiteroriste reusite desfasurate de fortele de securitate yemenite in nordul capitalei", unde doi presupusi membri ai al-Qaida au fost ucisi. "Amenintarile cu atacuri teroriste impotriva intereselor americane raman ridicate", a subliniat, totusi, comunicatul postat pe site-ul ambasadei, care le cere "americanilor din Yemen sa ramana vigilenti si sa ia masuri de securitate". "Guvernul american multumeste Yemenului pentru eforturile vizand dezorganizarea retelei al-Qaida din Pensinsula Arabica si reafirma ca va continua sa sustina aceste eforturi", adauga textul.

MAE recomanda evitarea calatoriilor in Yemen, din cauza "factorilor de risc"

De asemenea, Ministerul roman de Externe recomanda ca, pentru siguranta lor, cetatenii romani sa evite calatoriile in Yemen, deoarece exista "factori confirmati de risc. "In prezent, exista pericolul producerii de noi atentate teroriste, indeosebi in capitala provinciei Sa'ada precum si in zone frecventate de turistii straini, motiv pentru care va sfatuim sa evitati deplasarile ce nu sunt necesare in Yemen. Situatia de securitate din aceasta tara este in continuare afectata de activitati teroriste", precizeaza MAE in avertismentul publicat pe pagina de internet a institutiei.

In Yemen nu exista o misiune diplomatica si niciun oficiu consular al Romaniei. Ministerul atrage atentia insa ca in calitate de cetatean al Uniunii Europene, romanii pot solicita, in caz de necesitate, eliberarea unui titlu de calatorie in vederea intoarcerii in tara din partea misiunilor diplomatice ale tarilor UE cu sediul in Yemen.

"Daca sunteti nevoiti sa va deplasati in Yemen sau va aflati deja pe teritoriul sau, va recomandam sa va adresati Ambasadei Romaniei in Emiratele Arabe Unite si sa va anuntati prezenta in regiune, comunicand coordonatele dumneavoastra pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta", ii sfatuieste Ministerul de Externe pe cetatenii romani.

De asemenea, cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc sunt avertizati ca isi asuma propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in astfel de zone sunt reduse.

MAE reaminteste ca au existat cazuri cand turisti straini au fost rapiti in provinciile Ma’rib, Shabwa, Amran si Abyan si ca in ultima perioada se poate observa escaladarea conflictului dintre guvern si rebelii din provinciile Sa’ada si Amran.

Totodata, ministerul recomanda persoanelor care se imbarca pe nave al caror circuit de navigatie se apropie de coasta de Est a Africii sa manifeste foarte mare prudenta fata de riscul capturarii navei de catre pirati.

Ministerul roman a lansat aceste recomandari in contextul in care ambasada Germaniei in Yemen si-a inchis sectia consulara din motive de securitate, in timp ce reprezentantele diplomatice ale SUA si Marii Britanii la Saana au fost inchise din data de 3 ianuarie 2010, de teama unui eventual atac terorist al al-Qaida, care a revendicat atentatul esuat din 25 decembrie vizand cursa Amsterdam-Detroit. Si Japonia si Franta si-au inchis ambasadele din Yemen.

In ultimii 10 ani au existat o serie de atacuri teroriste in Yemen. In data de 18 martie 2009 a avut loc un atentat sinucigas impotriva unui convoi de vehicule in Sanaa. La 15 martie 2009 un grup de cetateni sud-coreeni au fost atacati in timpul unei vizite turistice, iar cinci persoane au decedat si alte patru au fost ranite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.