Washingtonul nu intentioneaza sa deschida in Yemen un al doilea front in razboiul impotriva terorismului si nici sa desfasoare trupe in aceasta tara, pentru moment, a declarat duminica un consilier pe probleme de terorism al lui Obama, dand asigurari ca SUA vor distruge al-Qaida, transmite AFP.
Washingtonul vrea sa lucreze impreuna cu Sanaa in lupta impotriva membrilor al-Qaida de pe teritoriul yemenit, a spus consilierul John Brennan, dupa cum noteaza NewsIn.

"Nu as spune ca vom deschide un al doilea front"
, a declarat el pentru postul de televiziune Fox, a doua zi dupa ce autoritatile americane si britanice au anuntat consolidarea actiunii lor impotriva terorismului in Yemen si in Somalia, dupa tentiva de atentat din ziua de Craciun.

"Guvernul yemenit da dovada de bunavointa pentru a combate al-Qaida si este inclinat sa accepte ajutorul nostru. Furnizam tot ce cer. Au progresat cu adevarat", a spus el, adaugand ca, pentru moment, nu se pune problema desfasurarii de trupe americane in aceasta tara.

Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a incercat in ziua de Craciun sa arunce in aer un avion al companiei Northwest Airlines, cu aproape 300 de persoane la bord. El a declarat ca a fost antrenat si echipat de reteaua al-Qaida.

"Avem informatii solide ca al-Qaida formeaza oameni in Yemen", a spus consilierul presedintelui american, subliniind ca serviciile americane verifica informatiile de care dispun "pentru a determina daca exista un alt Abdulmutallab". "Vom distruge al-Qaida si vom demonstra, prin actiunile noastre in Afganistan, in Pakistan, in Yemen si in alta parte ca, chiar daca membrii al-Qaida reusesc sa scape, le va fi imposibil sa se ascunda", a avertizat el.

Brennan a mai declarat pentru postul de televiziune CNN ca al-Qaida pregatea un atentat la Sanaa, pentru a explica decizia de a inchide ambasada SUA din capitala Yemenului. "Potrivit unor informatii, al-Qaida pregatea un atentat vizand o tinta din Sanaa, care ar putea fi ambasada noastra, si luam toate masurile posibile pentru a garanta securitatea diplomatilor nostri si concetatenilor nostri prezenti in strainatate", declarat el. "Deci am luat decizia de a inchide ambasada. Lucram strans cu autoritatile din Yemen, pentru a lua masurile de precautie necesare", a adaugat el.

De asemenea, Statele Unite vor continua sa trimita detinuti de la Guantanamo in Yemen. "Trebuie sa facem in asa fel incat sa putem inchide Guatanamo, care a servit drept instrument de propaganda pentru al-Qaida si altii. Trebuie inchisa aceasta baza", a declarat Brennan.

Trei senatori americani i-au cerut saptamana trecuta lui Obama sa nu mai transfere detinuti de la Guantanamo in Yemen, fara garantii din partea autoritatilor de la Sanaa ca acestia nu se vor intoarce sa lupte alaturi de al-Qaida. Dar, potrivit lui Brennan, atentatul esuat ramane un incident izolat, care "nu schimba cu nimic situatia de pe teren din Yemen", unde mai multi detinuti trimisi de Washington au fost inchisi. "Stim ca al-Qaida este prezenta acolo, stim ca trebuie sa avem grija si sa actionam in ceea ce priveste acesti detinuti intr-un mod care sa nu ne puna in pericol concetatenii", a adaugat el. "Suntem foarte satisfacuti de modul in care autoritatile yemenite au actionat in privinta unui detinut pe care l-am trimis in urma cu sase saptamani", a mai spus oficialul.

Potrivit presei americane, 40 din totalul de 90 de detinuti yemeniti de la Guatanamo ar putea fi trimisi in tara lor. "Multi (dintre cei 90 de detinuti yemeniti de la Guantanamo - n.red.) sunt urmariti" in justitie in fata tribunalelor americane militare sau de drept comun, a spus Brennan. "Unii vor fi trimisi in Yemen cand va trebui, cum va trebui si in ritmul dorit", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.