Fostul lider al Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat a decedat dupa ce a fost otravit de israelieni, a declarat seful miscarii Fatah, Faruq Qaddumi.

"Pot sa confirm in mod categoric faptul ca Abu Ammar (numele de razboi al lui Arafat - n.r.) a fost otravit, a declarat Qaddumi. Figura emblematica a luptei palestiniene de dobandire a unui stat, Arafat a fost declarat mort intr-un spital militar din Franta, la periferia capitalei, la 11 noiembrie 2004, dupa ce a primit ingrijiri medicale in centrul medical timp de doua saptamani. Secretomania medicala impusa de legislatia franceza a impiedicat publicarea cauzei concrete a decesului, insa nepotul liderului palestinian a primit o copie a actului de deces.

Alimentati de ambiguitatile ce au inconjurat moartea lui Arafat, numerosi palestinieni sunt convinsi de faptul ca decesul liderului la varsta de 75 de ani este departe de a fi survenit din cauze naturale.
Medicul personal al lui Arafat timp de peste 20 de ani, iordanianul Ashraf al-Kurdi, "atesta faptul ca Abu Ammar a prezentat simptomele unei otraviri", a precizat Qaddumi, care l-a succedat pe liderul defunct in functia de sef al miscarii Fatah, fondata de Arafat. "Otrava a fost administrata in hrana si prin medicamente", a adaugat oficialul stabilit in Tunis.

Potrivit lui Qaddumi, ministrul palestinian al Sanatatii, Dhehni al-Wahidi, s-a intalnit cu mai multi medici care s-au ocupat de Arafat inainte ca liderul sa fie transferat la Paris. In momentul transferului, intreaga echipa medicala a fost adusa la capul bolnavului, insa nici unul dintre acesti medici nu a dorit sa faca declaratii cu privire la presupusele cauze ale decesului. Dosarul medical al lui Arafat a fost predat Autoritatii Palestiniene, care a numit un comitet insarcinat cu analizarea detaliilor incluse in document.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.