Catastrofele naturale au facut mult mai putine victime in 2009 fata de anii precedenti, dar evenimentele climatice extreme continua sa se intensifice, a aratat compania germana de asigurari Munich Re.

Circa 10.000 de persoane au murit in urma catastrofelor naturale anul acesta, fata de 75.000 pe an in medie in cursul ultimului deceniu. In 2008, catastrofele naturale s-au soldat cu 220.000 de morti, relateaza NewsIn, citand AFP.

Fenomenul natural cu cele mai multe victime in 2009 a fost seismul din insula Sumatra, produs la 30 septembrie si soldat cu 1.200 de morti.

Planeta a fost crutata de catastrofe majore anul acesta, dar "tendinta unei intensificari a catastrofelor climatice continua", a spus Peter Hoppe, care conduce unitatea de gestionare a riscurilor naturale din cadrul companiei.

Aceste evenimente climatice extreme, al caror numar s-a triplat din 1950 incoace, au provocat in 2009 45% din pagubele acoperite de companiile de asigurari in lume.

In total, catastrofele naturale au provocat pierderi de 50 de miliarde de dolari anul acesta, dintre care 22 de miliarde acoperite de asiguratori.
Cel mai costisitor eveniment al anului a fost furtuna Klaus, care a lovit Spania si Franta in ianuarie, privand de electricitate mai mult de un milion de persoane. Pierderile au atins 5,1 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde acoperite de asiguratori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.