Agentia France Presse, citata de NewsIn, prezinta cateva evenimente care au marcat primul deceniu al secolului XXI si care au reusit sa impuna o noua ordine mondiala.

11 SEPTEMBRIE 2001

Doua avioane deturnate de kamikaze islamisti lovesc cele doua turnuri ale World Trade Center din New York. Un alt aparat loveste Pentagonul, un al patrulea se prabuseste pe un camp din Pennsylvania. Aceste atacuri, fara precedent pe teritoriul SUA, costa viata a 2.973 persoane, in afara de kamikaze. Cele doua turnuri gemene se prabusesc la cateva ore de la atacuri, America ramanand in stare de soc. Atentatele sunt revendicate de al-Qaida, cu baza in Afganistan.

RAZBOIUL IMPOTRIVA TERORISMULUI

In replica, guvernul lui George W. Bush lanseaza "razboiul impotriva terorismului" care incepe cu rasturnarea regimului talibanilor de catre o coalitie internationala condusa de SUA. Opt ani mai tarziu, circa 112.000 militari straini sunt prezenti in continuare in Afganistan pentru a sustine guvernul de la Kabul in fata rebeliunii talibanilor, care au recastigat teren in ultimii trei ani.

La 19 martie 2003, guvernul Bush lanseaza invadarea Irakului lui Saddam Hussein, cu sustinerea a catorva aliati, ca britanicii. Insa aceasta ofensiva, condusa sub acuzatia ca Irakul ar avea arme de distrugere in masa, divizeaza profund occidentalii. La sfarsitul lui 2009, mai sunt 115.000 militari americani in Irak, unde zeci de mii de civili au fost ucisi, ca si aproape 4.400 de militari americani si 320 militari din alte tari.
Razboiul impotriva terorismului ia si aspecte controversate, ca abuzurile sexuale asupra unor prizonieri irakieni comise de militari americani in inchisoarea Abu Ghraib sau deschiderea unei inchisori speciale pentru teroristi la Guantanamo, care scapa oricarei norme juridice.

TSUNAMI

Un seism puternic produs in apele Indoneziei, la 26 decembrie 2004, declanseaza un tsunami in Oceanul Indian, cu valuri de pana la 30 de metri. Circa 220.000 de persoane mor, dintre care trei sferturi in Indonezia. A fost una dintre cele mai mari catastrofe naturale din ultimii 100 de ani.

SEISM IN CHINA

Provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei, este lovita la 12 mai 2008 de un seism de 7,9 grade, soldat cu peste 87.000 de morti sau disparuti. Milioane de persoane raman fara case. Sunt distruse scoli, spitale si fabrici, ridicandu-se problema respectarii normelor de construire.

CRIZA ECONOMICA

Depunerea bilantului de catre banca americana Lehman Brothers la 15 septembrie 2008 da semnalul de incepere a unei frenezii financiare in jurul operatiilor riscante din sectorul creditului imobiliar american, numit "subprime". Aceasta prabusire a unui filon al sistemului bancar si dificultatile din alte institusii, ca American Insurance Group, declanseaza o criza intai financiara, apoi economica, cea mai grava de la Marea Criza din 1929.

Se declanseaza o recesiune economica mondiala, ce afecteaza majoritatea tarilor. Criza este marcata si de scandaluri, ca cea mai mare escrocherie din istoria Wall Street, provocata de Bernard Madoff, care le provoaca o pierdere de peste 20 de miliarde de dolari clientilor sai.

OBAMA

Primul presedinte de culoare al Statelor Unite, ales la 4 noiembrie 2008, Barack Obama preia functia in plina criza economica, bazandu-se pe sloganul "Yes, we can". La sfarsitul lui 2009, el obtine in Senat aprobarea pentru reforma din asigurarile medicale, ce vizeaza o acoperire pentru o mare parte dintre americani, vot calificat drept istoric.

In privinta celor doua razboaie mostenite din era Bush, el decide sa trimita 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, in paralel cu o retragere treptata din Irak. Inchiderea inchisorii de la Guantanamo, promisa, nu s-a concretizat inca. Procesul de pace din Orientul Mijlociu, un alt dosar-cheie, ramane in impas, ceea ce face ca numerosi comentatori sa spuna ca acordarea Nobelului pentru pace lui Obama in 2009 a fost poate prematura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.