Dupa doi ani si jumatate in care NASA nu a mai trimis nici o naveta spatiala pe orbita, Discovery se pregateste sa decoleze, astazi, spre Statia Spatiala Internationala (ISS).

Naveta Discovery va fi lansata in jurul orei locale 15.51 (22.51 ora Romaniei). Inscrierea pe orbita va dura circa zece minute. Potrivit celor mai recente previziuni meteo, sunt 70 la suta sanse de conditii meteorologice favorabile pentru lansare, chiar daca uraganul Dennis a afectat, la sfarsitul saptamanii trecute, vestul statului Florida. Inaintea reluarii zborurilor, NASA este increzatoare in securitatea navetei sale, care a fost modificata tinandu-se seama de invatamintele catastrofei navetei Columbia.

Cele mai importante modificari au fost aduse rezervorului extern. O bucata din materialul folosit pentru izolare s-a desprins la lansarea navetei Columbia, deteriorand aripa stanga a acesteia si determinand distrugerea navei la revenirea pe Terra. Aceasta a 114-a misiune a unei navete spatiale americane are ca scop testarea de noi proceduri si echipamente introduse dupa accident si livrarea de piese de schimb si carburant pentru Statia Spatiala.

Administratorul NASA, Michael Griffin, a declarat pentru CNN ca asteptarile sunt imense, dar ca agentia spatiala este increzatoare ca totul va decurge conform planului. "Oamenii doresc in general o misiune spatiala care sa mearga "undeva", si care sa faca "ceva", a declarat Griffin.

Pentru a fi plasata pe o orbita care sa ii permita sa se conecteze la ISS, Discovery nu poate fi lansata decat in perioada 13-31 iulie. Daca rateaza aceasta ocazie, Discovery mai poate fi lansata in perioada 9-24 septembrie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.