Turistul olandez Jasper Schuringa, devenit eroul zborului 253 si vedeta presei americane, a relatat la CNN cum s-a napustit asupra suspectului care vroia sa arunce in aer avionul reusind sa-l imobilizeze in cele din urma.

"Cand s-a auzit un 'bum' in avion, ne-am trezit cu adevarat, credeti-ma. Atunci am sarit, asta-i tot. N-am stat sa ma gandesc, m-am dus acolo si am incercat sa salvez avionul", a relatat tanarul, vizibil usurat si detensionat, in ciuda bandajului de la mana sa dreapta, la care a suferit arsuri in timp ce incerca sa evite tragedia.

Cu un fizic avanatajos, olandezul este regizor de filme si si-a continuat calatoria catre Miami, unde urma sa-si petreaca vacanta cu niste prieteni, relateaza NewsIn citand AFP.

Jasper a explicat ca in avion statea in partea dreapta, separat de suspect de randul de scaune din centru si de cele doua culoare. "Cand am vazut ca suspectul ia foc, m-am speriat, bineinteles, si fara nicio ezitare am sarit peste scaune, pentru ca mi-am spus ca incearca sa faca avionul sa sara in aer", a declarat Jasper Schuringa. "Am sarit peste el, am incercat sa-l perchezitionez in cautarea explozibilului, apoi am vazut un soi de obiect care era deja pe cale sa se topeasca si fumega si am incercat sa-l sting. In timp ce faceam asta, il si tineam (pe suspect) si atunci focul a inceput sa se simta sub scaun", a relatat el.

Umar Farouk Abdulmutallab "avea ceva ascuns in pantaloni care luase foc si aparent curgea. Lichidul s-a scurs si a aprins doua perne. S-a petrecut foarte repede totul, lumea se panicase", a povestit Jasper Schuringa. El a suferit arsuri incercand sa stinga focul prin orice mijloace, inclusiv cu mainile. "Focul in avion nu e ceva de bine", a argumentat el.

A primit atunci ajutorul altor pasageri, care i-au adus apa, precum si cel al echipajului, alcatuit din "oameni foarte curajosi". "L-am imobilizat pe suspect cu ajutorul unei persoane din echipaj, l-am dus la clasa intai si acolo l-am dezbracat, l-am tinut legat la maini si ne-am asigurat ca nu are alte arme sau bombe asupra lui", a spus pasagerul.

Tanarul nigerian a ramas calm in tot acest timp si nu s-a zbatut niciun moment. "Era calm, asta-i tot. Tremura, dar nu a opus rezistenta. Statea asezat si avea aerul unui tip normal. E greu de crezut ca a incercat sa arunce in aer avionul", a comentat Schuringa. Odata imobilizat, "avea aerul ratacit. Ii era teama. Nu stiu. Dar chiar nu vreau sa vorbesc despre asta", a adaugat Jasper, care, observa AFP, nu a mentionat nimic despre ranile aparent grave suferite de suspect la picior.

La nici 30 de ore dupa gestul sau eroic, tanarul olandez este ridicat in slavi pe site-ul de socializare Facebook. Cele patru grupuri de fani ai sai numarau deja 900 de membri sambata seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.