Importanta Yemenului - loc de bastina al familiei ben Landen - pentru al-Qaida este tot mai mare, considera expertii, dupa ce teroristul nigerian care a incercat sa arunce in aer un Airbus cu destinatia SUA a afirmat ca a fost echipat si s-a antrenat in aceasta tara, informeaza AFP.

Potrivit unui document federal american citat de CNN, Abdul Farouk Abdulmutallab (sau Umar Farouk Abdulmutallab), in varsta de 23 de ani, a declarat, imediat dupa arestarea sa, ca a actionat in numele organizatiei lui Osama ben Laden si ca a obtinut materialele necesare si instructiunile in Yemen.

Pentru Bernard Haykel, specialist in problematica din Peninsula Arabica la Universitatea Princeton, "este indiscutabil ca Yemenul a devenit din ce in ce mai important pentru al-Qaida". De fapt, adauga acesta, Yemenul a fost intotdeauna important pentru organizatie. "Este o veche legatura care dateaza inca din anii '80, cand numerosi tineri din Yemen au plecat in Afganistan pentru a se lupta cu sovieticii. Apoi, dupa deruta al-Qaida din Arabia Saudita, multi membri sauditi ai miscarii care au supravietuit s-au regrupat in Yemen", explica Haykel, potrivit NewsIn.

Confruntandu-se cu doua rebeluni, una in nordul si alta in sudul tarii, si cu triburi armate, care in mod traditional isi apara autonomia si isi pazesc teritoriul, autoritatile yemenite fac mari eforturi pentru a controla tara, unde relieful muntos ofera numeroase ascunzatori.

Francezul Dominique Thomas, bun cunoscator al regiunii si specialist in miscari jihadiste la Scoala de Inalte Studii si Stiinte Sociale (EHESS, Paris), atrage atentia ca Yemenul este "o tara a traficului, pe care niciun guvern central nu a reusit vreodata sa o controleze eficient". "Marile personalitati ale rebelunii sudiste au fost intotdeauna apropiate de tezele jihadiste, iar al-Qaida a reusit sa obtina un adevarat capital de simpatie in randul acestora. Le ofera sustinere si protectie", adauga Thomas.

Dupa ce a incercat in repetate randuri sa aplice politica dialogului si a mainii intinse catre miscarea lui Osama ben Laden, a carui familie este originara din Yemen, guvernul de la Sanaa a lansat recent o serie de ofensive fatale, cu sprijinul SUA, impotriva a ceea ce a asigurat ca sunt baze ale al-Qaida. Potrivit ABC News, ar fi fost lansate rachete de croaziera chiar de pe nave SUA asupra bazelor islamiste.

Autoritatile yemenite sustin ca au ucis, in cursul ultimelor doua saptamani, circa o suta de membri ai al-Qaida. In regiunile respective presa si observatorii straini nu au avut acces, astfel ca bilantul nu poatte fi verificat dintr-o sursa independenta.

Dominique Thomas mai atrage atentia ca "ramurile saudite si yemenite ale al-Qaida au fuzionat, iar numarul doi al miscarii din Yemen este in prezent un saudit". "Ben Laden s-a inconjurat de yemeniti, mai ales veniti din regiunile sudice, de unde este originar tatal sau. Este o chestiune culturala, ii intelege si are incredere in ei. Pe de alta parte, sauditii nu l-au considerat niciodata saudit, ci yemenit", adauga Thomas.

Expertul subliniaza ca Yemenul ocupa un loc privilegiat in universul jihadist, fiind locul de provenienta al familiei ben Laden si o tara greu de controlat, cu triburi imprastiate in zona centrala saraca. "Yemenitii au un rol special in discursul si legendele jihadiste. In textele porfetice se vorbeste despre o armata care vine din Yemen pentru a salva musulmanii... Ramane de dovedit ca acel nigerian chiar a fost in Yemen, dar faptul ca a mentionat aceasta tara este notabil in sine", conchide specialistul francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.