Festivitatile de Craciun au cunoscut un debut dramatic, Papa Benedict al XVI-lea fiind agresat joi seara de o "femeie aparent dezechilibrata mintal", care l-a doborat la pamant la intrarea in bazilica San Pietro unde suveranul pontif se pregatea sa celebreze slujba de la miezul noptii.

Benedict al XVI-lea nu a fost ranit, s-a ridicat ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic si a putut sa celebreze slujba de Craciun. Anul aceasta in mod exceptional slujba a fost avansata la ora locala 22.00 (23.00, ora Romaniei), pentru a-l menaja pe papa, care are 82 de ani.

Papa a anuntat ca nu isi va modifica programul de vineri si va pronunta la ora 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei) traditionalul sau discurs de Craciun si apoi va da binecuvantarea Urbi et Orbi in 60 de limbi, de la balconul central al bazilicii San Pietro. "Veti putea vedea ca se simte bine", a declarat vineri dimineata un purtator de cuvant al Vaticanului. "Nu este sfarsitul lumii", a comentat sobru purtatorul de cuvant, potrivit NewsIn, care citeaza AFP.

Imaginile televizate arata clar o femeie care sare peste bariera de securitate, il ia pe papa de gat si il trage spre ea, facandu-l sa cada la pamant in timp ce acesta se indrepta spre bazilica insotit de 30 de cardinali.

Autoarea agresiunii asupra papei, in varsta de 25 de ani, are dubla cetatenie, italiana si elvetiana, si a fost spitalizata, a anuntat vineri dimineata parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al papei.

In busculada, cardinalul francez Roger Etchegaray, in varsta de 87 de ani, a cazut si are o fractura de femur, fiind spitalizat.

Necunoscuta, care ar suferi de tulburari psihice si care ar mai fi incercat sa se apropie de capul Bisericii catolice si anul trecut, in timpul slujbei de la miezul noptii, a fost arestata imediat dupa agresiune, fiind mai intai interogata de jandarmii de la Vatican. Femeia ar putea fi predata autoritatilor italiene, pentru ca Vaticanul nu are inchisoare, ci doar doua celule de securitate.

"A fost o agresiune, dar nu a fost periculoasa, pentru ca femeia nu era inarmata", a asigurat purtatorul de cuvant al Papei, parintele Federico Lombardi.
In timpul slujbei de Craciun, Benedict al XVI-lea a denuntat "egoismul, cel de grup, ca si cel individual" care "ne tine prizoniere interesele si dorintele, care se opune adevarului si ne separa unii de ceilalti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.