Mii de europeni sunt blocati in trenuri, gari, pe sosele sau in aeroporturi din cauza ninsorii si frigului, care au facut si victime in randul celor fara adapost, relateaza AFP.

Valul de frig face ravagii pe continent de cateva zile, cu temperaturi record de minus 36,6 grade Celsius vineri noapte in Bavaria si ninsori ce au determinat autoritatile franceze sa plaseze 50 departamente din 95 in alerta portocalie.

Frigul a facut si victime. In Polonia, 15 persoane au murit numai sambata. In Franta, unde sambata au fost minus 24 de grade in est, un somer de 36 de ani a fost gasit mort in rulota sa, iar in Arras un polonez fara adapost a fost gasit mort in Marsilia.

In Austria, doua persoane au murit din cauza frigului in sud-est, iar in Germania o persoana fara adapost a fost gasita fara suflare in sud-vest.

Circulatia trenurilor Eurostar intre Londra si Paris, blocata de vineri seara de pene ce au facut 2.000 de pasageri sa petreaca noaptea in tunelul de sub Canalul Manecii, era in continuare suspendata duminica.

"Este inca prea devreme pentru a spune daca vom relua serviciile luni", a declarat duminica la pranz un purtator de cuvant al Eurostar. Compania estimeaza ca 24.000 de persoane asteapta sa poata traversa Canalul Manecii.

Celelalte trenuri de mare viteza, TGV, franceze erau limitate duminica dimineata la 220 kilometri pe ora, fata de 300 kilometri in mod normal. Din Bruxelles, trenurile Thalys spre Paris, Koln si Amsterdam inregistrau inarzieri.

Aceleasi perturbari si in Austria si Olanda, unde autoritatile au sfatuit cetatenii sa nu circule cu trenul. Aeroportul din Bruxelles era blocat duminica dimineata, din cauza ninsorii, ca si cel din Charleroi si cel din Liege, est.

In Marea Britanie, operatorul BAA a avertizat in legatura cu riscul unor intarzieri si anulari de curse pe Heathrow. Aeroportul din Manchester a anuntat ca s-a inchis, din cauza ninsorii.

La Paris, cursele aeriene aveau duminica intarzieri de pana la o ora pe aeroportul din Paris. Un avion Ryanair care venea din Liverpool cu destinatia Limoges a trebuit sa aterizeze in Bergerac, din cauza zapezii.

Circulatia in nord-vestul si vestul Frantei, blocata sambata de ninsoare, a inceput sa revina la normal. Transportul in comun ramine totusi blocat in mai multe orase din Franta, ca si in sudul Belgiei sau la Haga.

Intemperiile au lovit si sudul Europei, mai multe regiuni din nordul si centrul Portugaliei fiind plasate duminica in stare de alerta, iar traficul aerian fiind perturbat pe un aeroport international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.