Israelul a cerut duminica deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la Al Doilea Razboi Mondial, dupa decizia Papei Benedict al XVI-lea de a relua procesul de beatificare a lui Pius al XII-lea, acuzat ca a pastrat tacerea in timpul Holocaustului, relateaza AFP.

"Procesul de beatificare nu ne priveste, este o chestiune ce priveste Biserica Catolica. In privinta lui Pius al XII-lea, este treaba istoricilor sa evalueze si de aceea cerem deschiderea arhivelor Vaticanului", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor, conform NewsIn.

Arhivele Vaticanului vor fi disponibile cel mai devreme in 2013, a spus anul trecut rabinul David Rosen, care participa la negocierile privind "acordul fundamental" asupra stabilirii in 1993 de legaturi diplomatice intre Israel si Sfantul Scaun.

Suveranul Pontif a semnat sambata decretul prin care se recunosc "virtutile eroice" ale defunctului Papa, ceea ce ii ofera titlul de “venerabil”, etapa indispensabila pentru continuarea procedurii de beatificare.

Pontificatul lui Eugenio Pacelli, care a condus Biserica Catolica din 1939 pana in 1958, dupa ce a fost nuntiu apostolic la Berlin, in momentul sosirii lui Hitler la putere, ramane foarte contestat. Papa Pius al XII-lea este acuzat ca a pastrat tacerea in privinta Holocaustului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din acest motiv, beatificarea sa se afla intr-un punct mort de mai multi ani, in asteptarea semnarii decretului de catre Benedict al XVI-lea.

Cu toatea acestea, Joseph Ratzinger i-a luat cu regularitate apararea predecesorului sau, apreciind ca atentia s-a "concentrate de o maniera excesiva" si "unilaterala" pe "unica problematica", aceea a atitudinii sale in timpul conflictului mondial. In octombrie 2008, Benedict al XVI-lea s-a declarat favorabil beatificarii lui Pius al XII-lea, intr-o mesa tinuta cu ocazia comemorarii a 50 de ani de la moartea acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.