O ofensiva a unor alesi de dreapta din Parlamentul European pentru prezenta crucifixelor in scoli, plecand de la cazul Italiei, provoaca divergente in randul eurodeputatilor, chemati sa se pronunte joi in acest dosar.

Chestiunea a fost adusa in atentie de un deputat al Ligii Nordului, italian, Mario Borghezio. Iritat de o recenta decizie a CEDO care a condamnat prezenta crucifixelor in scolile italiene, alesul a depus un proiect de rezolutie - fara caracter de constrangere - in numele grupului sau. Textul spune ca "aceasta chestiune a crucifixelor in scoli tine de responsabilitatea exclusiva a statelor membre si a regiunilor lor".

Conservatorii din PPE, printre care membri ai partidului lui Silvio Berlusconi si membri ai partidului lui Nicolas Sarkozy, UMP, au redactat si ei un text. Ei apara "libertatea statelor membre UE de a afisa simbolurile religioase in locurile publice, atunci cand aceste simboluri tin de traditie si constituie identitatea poporului lor", relateaza NewsIn, citand AFP.

Acest text a stanjenit delgatia franceza din PPE, intr-un moment in care in Franta are loc o dezbatere controversata asupra identitatii nationale. Potrivit unei surse din acest grup, alesii francezi, atasati apararii laicitatii tarii, se vor abtine la votul de joi.

Cu privire la grupul socialist, si el a pregatitr un text, mai moderat, dar care recunoaste "libertatea statelor membre de a afisa public simbolurile religioase". Pana la urma, el a fost retras.

In acest stadiu, textul aprobat de alesii de stanga italieni nu are nicio sansa sa fie votat de socialistii francezi, si ei foarte atasati de respectarea laicitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.