Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis presedintelui Traian Basescu un mesaj de felicitare cu ocazia realegerii in functie, spunandu-i ca "prima si cea mai urgenta sarcina" pe care o are este formarea unui nou guvern "capabil sa aiba o larga sustinere in Parlament".

"Prima si cea mai urgenta sarcina care sta acum in fata dumneavoastra este formarea unui nou guvern, capabil sa reuneasca un larg sprijin in Parlament. O abordare consensuala si inclusiva este cu atat mai importanta in aceste vremuri dificile", ii transmite presedintele Comisiei Europene presedintelui Traian Basescu, potrivit Newsin.

"Sunt convins ca veti continua efortul de modernizare a tarii dumneavoastra cerut cu atata ardoare de poporul roman", adauga seful executivului european, care face parte din PPE, familia politica europeana unde este afiliat si PD-L, partidul care l-a sprijinit pe Traian Basescu la presedintia Romaniei. "In numele Comisiei Europene, va felicit calduros pentru castigarea celui de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei", spune Barroso in mesajul adresat lui Traian Basescu.

"Asteptam sustinerea dumneavoastra pentru proiectele europene, intr-un moment in care incercam sa consolidam ceea ce am realizat impreuna pentru a face fata provocarilor economice", adauga presedintele Comisiei Europene. "Va asigur de angajamentul Comisiei Europene pentru sustinerea continua si solidaritatea cu Romania", mai mentioneaza el.

Comisia Europeana a contribuit, alaturi de FMI, la acordarea unui imprumut de 20 de miliarde de euro Romaniei pentru a face fata crizei economice.

Sarkozy, l-a felicitat "calduros" pe Traian Basescu pentru realegere

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a adresat "calde felicitari" lui Traian Basescu, reales la presedintia Romaniei, a anuntat, luni, un comunicat al Palatului Elysee, citat de AFP, acesta fiind de altfel primul lider strain care a salutat realegerea presedintelui Traian Basescu. "Am placerea de a va adresa calduroase felicitari pentru realegerea dumneavoastra la presedintia Romaniei", a scris Sarkozy in mesajul adresat lui Traian Basescu.

"Sunt convins ca acest nou mandat pe care vi l-au incredintat romanii ne va permite sa consolidam relatiile exceptionale de prietenie si cooperare care unesc tarile noastre, in continuitatea parteneriatului strategic pe care l-am semnat impreuna la 4 februarie 2008", a mai spus Sarkozy, care a subliniat faptul ca Franta si Romania "trebuie sa treaca peste provocari importante", fara a preciza care ar fi acestea. "Sunt convins ca impreuna, in Uniunea Europeana, vom reusi. Stiu din experienta ca pot conta pe angajamentul dumneavoastra", a adaugat presedintele francez.

Presedintele Parlamentului European lauda abilitatile sefului statului de negociator

Si presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, i-a trimis o scrisoare lui Traian Basescu in care l-a felicitat pentru victoria in alegerile prezidentiale. "Sunt onorat sa va transmit felicitarile mele pentru castigarea unui nou mandat de presedinte al Romaniei", spune Buzek, potrivit unui comunicat al grupului Partidului Popular European. "Romanii v-au investit din nou cu increderea lor pentru a le rezolva problemele in aceste vremuri dificile si pentru a-i ajuta sa-si implineasca idealurile. Dupa aproape trei ani de la aderarea la Uniunea Europeana, romanii, ca si compatriotii mei din Polonia, asteapta fructificarea roadelor integrarii in marea familie europeana, iar alegerea dumneavoastra pentru un nou mandat este dovada increderii pe care ati castigat-o in ultimii cinci ani", adauga presedintele Parlamentului European.

"Ca presedinte al Romaniei, veti avea o sarcina dificila, avand in vedere conditiile economice actuale deosebite din intreaga lume, dar si multe oportunitati de a transforma viata oamenilor in bine. Am observat, in cadrul reuniunilor de la Bruxelles, abilitatile dumneavoastra de negociator si de promotor al valorilor si aspiratiilor romanesti. Imi doresc sa promovati in continuare interesul si vocatia europeana a romanilor", se mai arata in scrisoarea trimisa de Jerzy Buzek.

Gordon Brown: Traian Basescu trebuie sa continue reformele privind combaterea coruptiei

De asemenea, premierul britanic laburist Gordon Brown i-a transmis felicitari lui Traian Basescu pentru realegerea in functie, atragand atentia ca acest nou mandat a fost primit pentru continuarea actiunilor decisive de reformare a justitiei, prin combaterea coruptiei si cresterea performantei justitei. "Va scriu pentru a va felicita calduros pentru succesul din recentele alegeri prezidentiale, in urma carora ati devenit primul sef de stat roman de dupa Revolutia din 1989 care castiga un al doilea mandat consecutiv. Astept cu interes sa continuam colaborarea in multe domenii importante in care Marea Britanie si Romania impartasesc interese comune", se arata in scrisoarea primului-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, transmisa de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Oficialul britanic face referire, in mesajul adresat presedintelui roman, la necesitatea continuarii luptei anticoruptie. "Ati primit un mandat pentru continuarea actiunilor decisive de reformare a justitiei, aceste reforme asigurand un progres semnificativ in combaterea coruptiei si cresterea performantei in sistemul judiciar. Puteti conta pe sprijinul nostru deplin in acest domeniu. Apreciem, de asemenea, relatia stransa de cooperare in activitatile de combatere a infractionalitatii", evidentiaza Brown.

De asemenea, Brown evidentiaza buna cooperare pe care Romania si Marea Britanie o au pe plan international. "In interiorul Uniunii Europene, avem puncte de vedere similare in ceea ce priveste combaterea crizei economice globale, strategia UE pentru crestere economica si locuri de munca, raspunsul la provocarile aduse de schimbarile climatice si securitatea energetica, construirea unei zone de stabilitate in Balcanii de Vest, Republica Moldova si Caucaz, precum si promovarea extinderii Uniunii Europene, inclusiv spre Turcia", a subliniat premierul.

"Ca aliati in cadrul NATO, tarile noastre coopereaza strans pentru consolidarea pacii in Afganistan. Sunt incantat de faptul ca v-ati alaturat angajamentului nostru sporit din Afganistan, in concordanta cu anuntul facut de Statele Unite ale Americii", a conchis Brown, care in final i-a urat succes presedintelui roman in exercitarea celui de-al doilea mandat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.