Un raport pe care il da publicitatii AIDS-Free World dezvaluie o realitate tragica: in Zimbabwe, violul este folosit ca arma politica. Nu sunt crutate nici macar fetite de 5 ani.
AIDS-Free World, organizatie neguvernamentala care lupta impotriva propagarii virusului HIV, vorbeste despre teroarea pe care o exercita asupra populatiei din Zimbabwe, regimul dictatorului Robert Mugabe.

In timpul campaniei electorale de anul trecut, membrii partidului dominant, ZANU-PF au intreprins campanii de viol in masa. Mii de femei sustinatoare ale opozitiei sau cu legaturi in partidul de opozitie au fost violate, iar sotii lor au fost omorati sau torturati. Organizatia condamna de asemenea, starea de indiferenta a intregii lumi cu privire la actele de viol si "cultura impunitatii" de care se face vinovata chiar si societatea vestica. Totodata, organizatia cere ca actiunile de agresiune impotriva femeilor petrecute recent, in Zimbabwe sa fie condamnate la nivel international si considerate "crime impotriva umanitatii".

"Multi lideri ai societatilor lor nu au avut niciodata timp sa inteleaga gravitatea acestui act si din acet motiv, violul este plasat intr-o anume continuitate care incepe acolo unde vorbim despre sex ca normalitate", subliniaza raportul, explicand de ce, chiar daca de-alungul istoriei violul a fost folosit ca arma politica, forta dominatoare si arma de razboi, niciodata acesta nu a fost cu adevarat condamnat. "Nici o tara din lume nu a facut din asta o prioritate, anume a condamna si a pedepsi violul". Concluziile deosebit de grave ale raportului "Electing to Rape: Sexual Terror in Mugabe’s Zimbabwe" sunt astfel in masura sa atraga atentia intregii societati.

Raportul "Electing to Rape: Sexual Terror in Mugabe’s Zimbabwe" este bazat pe marturiile a 72 de supravietuitoare si documenteaza 380 de violuri comise de 241 de infractori, in intreaga tara. Toate femeile intervievate au fost identificate ca sustinatoare ale partidului de opozitie condus de catre Morgan Tsvangirai-Miscarea pentru o Schimbare Democratica. Foarte multe dintre victime s-au imbolnavit de SIDA sau au ramas insarcinate. Multe femei au fost fortate sa priveasca cum fetele lor sunt violate si cum sotii lor sunt omorati. Blogul Medusei face un rezumat al raportului:

Potrivit Aids Free, violurile au inceput in 2007 si s-au intensificat in 2008, in special intre primul si al doilea tur al alegerilor prezidentiale si au urmat urmatorul scenariu: grupuri de barbati strigand sloganuri ale ZANU-PF inconjoara in miez de noapte o casa in care locuiesc membri sau lideri politici ai MDC si ii scot afara. Ii bat cu bate de fier sau franghii peste picioare si fese pana le provoaca rani adanci. Violeaza femeile in grup acolo, pe loc sau le duc in tabere de tortura ale ZANU-PF aflate pe intreg teritoriul tarii.

Cele mai multe marturii adunate de Aids Free sunt de la femei violate in mod repetat de catre grupuri de barbati, uneori brutalizate sub ochii sotilor lor si ai altor martori. In timpul violurilor, femeilor li se adresau insulte: "tradatoarelor, curve ale MDC, tarfe ale lui Tsvangirai (liderul partidului MDC)" sau erau obligate sa asiste la violarea fiicelor lor sau la torturarea si asasinarea membrilor familiei.

<<Dupa ce m-a violat al zecelea barbat nu mai puteam nici sa ma ridic. Mi-au violat fiica de cinci ani, fara sa pot sa ma impotrivesc>> – este una din marturiile din raportul <<Electing to Rape: Sexual Terror in Mugabe's Regime>>.

"Partidul lui ZANU-PF a organizat aceste campanii de viol pentru a teroriza si destabiliza intreaga comunitate si cu siguranta ca aceasta tactica a functionat, pentru ca Mugabe este inca presedinte", a declarat Paula Donovan, co-director la AIDS-Free World.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.