Agentiile internationale de presa au informat prompt despre decizia Curtii Constitutionale de a valida un nou mandat pentru presedintele Traian Basescu, notand ca astfel se deschide calea catre o anume stabilitate, absolut necesara in conditiile crizei politico-economice prelungite din Romania.

Agentia France-Presse reda comunicatul Curtii Constitutionale prin care confirma realegerea lui Traian Basescu si anunta respingerea plangerii formulate de PSD pentru anularea celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc la 6 decembrie. AFP consemneaza apoi declaratia lui Mircea Geoana de luni seara prin care accepta decizia CCR si ii doreste succes in noul mandat presedintelui Traian Basescu. Totusi, Geoana a cerut formarea unei comisii de ancheta parlamentara pentru "a stabili adevarul" in privinta modului in care s-au desfasurat alegerile, relateaza NewsIn.

Decizia Curtii Constitutionale, scrie AFP, deschide calea pentru formarea unui nou guvern.

Agentia franceza de stiri indica si pozitia anuntata luni de PNL, cea de-a treia formatiune politica a tarii, care si-a declarat disponibilitatea de a discuta cu toate partidele pentru a forma un nou executiv. Pana in prezent PNL apara o alianta cu social-democratii, in ciuda apelurilor repetate ale liberal-democratilor lui Basescu de a se alatura lor. PNL a pus totusi niste conditii - premier liberal, chiar seful partidului, Crin Antonescu, sau o personalitate care sa garanteze independenta executivului.

Formarea noului guvern este una dintre conditiile puse de FMI si UE pentru deblocarea unei noi transe din imprumutul de 20 de miliarde de euro de care Bucurestiul are nevoie pentru a face fata unei recesiuni severe. Economia romaneasca ar urma sa scada cu 8% in 2009.

Confirmarea victoriei lui Basescu este anuntata si de agentia Reuters, care de asemenea vede in decizia Curtii Constitutionale o premisa pentru a pune capat unei indelungate crize politice dublate de una economica. Agentia consemneaza deopotriva ca victoria lui Basescu a fost obtinuta la diferenta mica de voturi fata de Geoana, dar Curtea Constitutionala a luat decizia reconfirmarii lui Basescu in unanimitate.

Prioritatea lui Basescu va fi numirea unui nou premier care sa-l inlocuiasca pe Emil Boc, cel care asigura interimatul de la motiunea de cenzura adoptata in Parlament in urma cu doua luni. Noua administratie va trebui apoi sa negocieze rapid un buget de austeritate cu FMI pentru a debloca cele 1,5 milioane de euro care initial trebuiau acordate luna aceasta. Partidele deja au inceput negocieri.

Basescu vrea ca aliatii lui democrat-liberali sa conduca un guvern de centru-dreapta, iar partidul i-a invitat pe aliatii liberali ai social-democratilor sa formeze o coalitie de guvernare. Liberalii au spus luni va vor incepe negocieri exploratorii cu toate partidele politice, dar nu se vor alatura unui guvern decat daca premierul vine din randurile lor sau este un independent recunoscut.

Agentia Associated Press noteaza ca Basescu a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale controversate din Romania.

Este de asteptat ca decizia Curtii sa aduca o anumita stabilitate in Romania, care a ramas fara guvern din 13 octombrie, cand executivul a fost demis de Parlament in urma unui vot de neincredere, scrie Associated Press. Pe fondul acestei incertitudini, o delegatie a Fondului Monetar International si Comisiei Europene a sosit in Romania luni pentru a discuta despre acordarea imprumutului care a fost inghetat in urma crizei politice de la Bucuresti, noteaza Asociated Press.

Agentia bulgara Focus News preia o stire a agentiei France-Presse, care informeaza ca Basescu a castigat alegerile prezidentiale din Romania, victorie confirmata de Curtea Constitutionala dupa renumararea voturilor nule.

Portalul israelian Ynet News scrie, la randul sau, preluand o stire a agentiei Reuters, ca presedintele in exercitiu Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale. Curtea Constitutionala din Romania a validat rezultatele scrutinului prezidential din 6 decembrie, confirmand cel de-al doilea mandat al presedintelui in functie Traian Basescu, ceea ce deschide calea pentru incheierea unei crize politice care dureaza de mai multe luni, precizeaza Ynet. Portalul israelian adauga ca plangerea liderului social-democrat Mircea Geoana, care a spus ca Basescu “a furat votul prin fraude massive” si a cerut repetarea alegerilor, a fost respinsa de Curtea Consitutionala.

Publicatia franceza L’Express mentioneaza, la randul sau, ca presedintele Traian Basescu a fost confirmat pentru un al doilea mandat in urma deciziei Curtii Constitutionale, care a respins cererea de anulare a scrutinului depusa de rivalul sau social-democrat Mircea Geoana.

Le Nouvel Observateur anunta ca Traian Basescu a fost declarat invingator al alegerilor prezidentiale in urma deciziei de luni a Curtii Constitutionale. Dupa o saptamana de incertitudine legata de acuzatiile de “fraude masive” lansate de opozitie, aceasta decizie ii permite presedintelui in exercitiu de centru-dreapta sa fie reconfirmat pentru un al doilea mandat de cinci ani, adauga publicatia franceza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.