Bulgaria si Romania nu erau pregatite sa adere la UE, este de parere comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

Rehn, comisar desemnat pentru afaceri economice si monetare, a declarat, potrivit Sofia News Agency, ca pe atunci CE nu avea dreptul de a impune veto in negocierile de preaderare.

"De aceea, impreuna cu presedintia olandeza a UE de atunci, am propus mecanismul de control si clauza ce ar amana aderarea, daca ar fi necesar. Insa noile Cabinete din Bulgaria si Romania au intreprins reforme serioase", a explicat Rehn pentru La libre Belgique, citata de BTA.

El a declarat ca nu poate spune ca toate lucrurile din procesul de aderare a celor doua state au fost in ordine, dar subliniaza ca situatia s-a imbunatatit in 2007, conform NewsIn.

Potrivit lui Rehn, CE a invatat din experienta cu Bulgaria si Romania sa nu stabileasca o data ferma de aderare la UE pentru vreo tara inainte de incheierea negocierilor de aderare, precum si sa ceara criterii mai stricte de aderare, cum se intampla acum cu Croatia.

"In ceea ce priveste Turcia, nu am deschide niciun capitol din negocieri inainte sa fim siguri ca legile privitoare la libera exprimare sunt deplin reformate. Calitatea este mai importanta decat rapiditatea"
, a spus Rehn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.