Traian Basescu a castigat "impotriva tuturor probabilitatilor" o cursa electorala stransa, desi parea din start adjudecata de Mircea Geoana, insa aceasta victorie o datoreaza nu atat realizarilor sale, cat dorintei alegatorilor de a-l vedea ca-si onoreaza niste vechi promisiuni.

In editia de joi, prestigiosul saptamanal britanic dedica alegerilor prezidentiale din Romania o analiza intitulata "Impotriva tuturor probabilitatilor", avand ca subtitlu: "Traian Basescu castiga o cursa stransa, dar murdara. Acum trebuie sa-si tina promisiunile".

Parea un pariu sigur, incepe articolul din The Economist, citat de NewsIn, care in continuare explica afirmatia: "Mircea Geoana, candidatul de centru-stanga al cursei prezidentiale din Romania, avea banii si sprijinul politic si media necesar ca sa castige".

The Economist spune despre Mircea Geoana ca este "manierat si educat in Occident", notand ca "se descria drept candidatul sigur al consensului impotriva lui Traian Basescu". Pe cel din urma publicatia britanica il caracterizeaza ca fiind "energicul, dar exasperantul fost capitan de nava (si candva primar al Bucurestiului), care este presedintele tarii din 2004".

Pentru cateva ore, pe 6 decembrie, chiar a parut ca Traian Basescu isi incheie socotelile, scrie The Economist, care precizeaza ca exit poll-urile ii acordau lui Geoana o victorie, la limita. In tara chiar a castigat, noteaza publicatia britanica, la o diferenta de 14.738 de voturi. Dar romanii din strainatate au trimis 146.876 de voturi, iar Basescu a luat 78% dintre ele, adauga saptamanalul.

Campania a fost deosebit de murdara: observatorii cred ca ambele parti au trisat. "Victoria lui Basescu, in pofida unei acoperiri mediatice ostile, a fost impresionanta". Publicatia aminteste ca Geoana vrea repetarea alegerilor, dar noteaza ca "sprijinul pe care il avea se clatina", pentru ca "aliatii lui liberali spera acum sa formeze un guvern cu democratii de centru-dreapta ai lui Basescu".

Saptamanalul britanic spune ca "bilatul lui Basescu este amestecat", inainte de a realiza un succint portret de politician: "Ales gratie unei platforme anticoruptie, a tinut sub presiune coruptia endemica a tarii, dar selectiv. Sustinatorii care candva vedeau in el un apostol al unui guvern curat, acum il privesc doar ca pe cel mai mic dintre doua rele. Criticii se distreaza pe tema vietii lui private, colorata chiar si din prisma standardelor locale. Un stil impulsiv si aspru ii reduce prea adesea eficienta. In privinta politicii externe, a fost un atlanticist de neclintit si un critic ferm al Rusiei. Dar interventiile sale in Moldova vecina, fosta republica sovietica, vazuta de unii ca o provincie pierduta de Romania, au fost contraproductive. Basescu a sprijinit emiterea de pasapoarte romanesti pentru moldoveni - exact genul de lucru pe care il face Rusia in fostul sau imperiu", noteaza The Economist intr-o paranteza, continuand apoi: "Asta i-a adus aproape 90% din voturile exprimate aici (aproape 8.000). Dar atitudinea sa aproape iredentista ii descurajeaza pe cei care vor sa stabilizeze Moldova, nu sa o submineze. Cea mai saraca tara a Europei, Moldova se confrunta cu inca un an de incertitudine politica, dupa ce Parlamentul a esuat din nou saptamana aceasta sa aleaga un nou presedinte", scrie The Economist.

Despre Geoana, fost ministru de externe, The Economist spune ca "are o pozitie mai concilianta", dar apoi adauga: "Chiar prea mult (concilianta - n.r), se tem unii: o vizita privata la Moscova, la inceputul acestui an, dezvaluita in timpul campaniei, a generat temeri privind loialitatea unora dintre sustinatorii sai fosti comunisti. Cealalta mare slabiciune a lui au fost legaturile cu oligarhii care domina mediul de afaceri si media din Romania".

Potrivit publicatiei cu profil economic, "cei din afara spera intr-un guvern stabil capabil sa lucreze cu Basescu si sa treaca bugetul pentru 2010, prioritatea de varf". The Economist aminteste ca FMI a amanat deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 20 de miliarde de euro pana cand Parlamentul aproba un deficit bugetar care sa nu depaseasca 5,9% din PIB, iar Basescu a pledat pentru reduceri ale cheltuielilor publice. Saptamanalul il citeaza pe Sorin Ionita de la organizatia Societatea Academica Romana care spune ca anul acesta, in asteptarea alegerilor, au fost amanate multe falimente, in special in randul firmelor care fac afaceri cu statul. Multi dintre sustinatorii lui Geoana datoreaza statului impozite.

"Romanii vor sa creada in Basescu. Dar esecul lui de a-si duce la capat ideile frumoase ii face sa fie precauti. Victoria sa se datoreaza nu atat realizarilor sale, cat dorintei alegatorilor de a-l vedea ca-si onoreaza promisiunile din trecut", este concluzia ce incheie articolul din The Economist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.