Autoritatile de la Sofia au dat astazi publicitatii numele celor mai importanti jurnalisti din presa scrisa bulgara care au fost colaboratori ai serviciului secret (DS) in timpul fostului regim comunist, relateaza Sofia News Agency.
Comisia pentru studierea dosarelor, care investigheaza legaturile personalitatilor publice cu serviciul secret al fostului regim comunist inainte de 1989, a verificat in total 328 de jurnalisti de la 20 de ziare din Bulgaria. Alti 80 de jurnalisti, care s-au nascut dupa 1973, nu au fost vizati de investigatia desfasurata pe baza dosarelor Comisiei, potrivit NewsIn.

Printre cele mai cunoscute nume dezvaluite se afla Toso Tisev, redactor-sef la cotidianul Trud, cel mai mare ziar din Bulgaria, care a fost colaborator din 1975 pana in 1990, sub numele de cod "Bor" (Pinul). Toate materialele din dosarul lui Tosev au fost distruse. Si redactorul-sef adjunct al saptamanalului Sedmichen Trud, Aneli Baseva, a fost colaborator din 1974 pana in 1989, sub numele de cod "Kalina".

Fostul redactor-sef al cotidianului 24 Ceasa, Valeri Naidenov, a fost, de asemenea, fost agent al politiei secrete, sub nuemele "Sasho". Sociologul Iuri Aslanov, analist care conduce o agentie de sociologie ce lucreaza in prezent cu Partidul Socialist bulgar, a fost din 1985 colaborator al DS, sub numele de cod "Viktor".

Alti doi jurnalisti de la cotidianului 24 Ceasa - Alexenia Dimitrova (agentul "Vladimir") si Penso Kovacev (agentul "Maxim") au fost, de asemenea, colaboratori ai DS. La randul sau, jurnalistul Ognian Stefanov, redactor-sef al portalului de stiri Frognews, care a fost grav batut de persoane necunoscute in septembrie 2008, a fost colaborator al DS sub numele de cod "Akademik". Printre agentii serviciului secret comunist s-au aflat, totodata, Dimitri Ivanov si Svetoslav Terziev – analisti la cotidianul Sega.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.