Generalul american Stanley McChrystal, comandantul fortelor internationale din Afganistan, a declarat marti, in timpul unei audieri in Senat, ca gasirea liderului al-Qaida Osama ben Laden si combaterea insurgentei talibane sunt pasi necesari catre castigarea razboiului din aceasta tara.

Ben Laden este inca liber, la mai mult de opt ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, si se crede ca se ascunde in zona tribala de la granita dintre Afganistan si Pakistan. McChrystal a subliniat ca cel mai cautat terorist din lume este o "icoana" a carei supravietuire "incurajeaza al-Qaida drept organizatie puternica in lume", relateaza NewsIn, citand CNN.

"Capturarea sau uciderea sa nu ar infrange al-Qaida, dar nu cred ca putem infrange al-Qaida pana cand nu va fi capturat sau ucis", a declarat McChrystal in fata Comisiei pentru servicii armate a Senatului. Generalul a subliniat, insa, ca daca liderul terorist se afla in Pakistan, este in afara mandatului sau.

Comandantul fortelor internationale din Afganistan a afirma si ca contracararea talibanilor - care au permis al-Qaida sa opereze din Afganistan inainte de atentatele din 11 septembrie - este o conditie pentru distrugerea retelei teroriste.

McChrystal a cerut suplimentarea trupelor din Afganistan cu 40.000 de militari. Saptamana trecuta, presedintele american Barack Obama a anuntat desfasurarea accelerata a 30.000 de soldati suplimentari, in timp ce aliatii din NATO au promis inca 7.000.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a mers marti intr-o vizita surpriza in Afganistan, unde s-a intalnit cu presedintele Hamid Karzai. El a dat asigurari ca Statele Unite sunt decise sa castige razboiul din Afganistan si ca nu vor mai abandona tara, asa cum au procedat in 1989.
La randul sau, Karzai a declarat ca Guvernul sau va putea finanta o armata si o politie suficient de puternice pentru a apara tara peste cel putin 15 ani.

Secretarul american al Apararii, intr-o vizita surpriza in Afganistan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.