Traian Basescu, "un capitan impotriva furtunii", a reusit sa castige alegerile din Romania, in ciuda tuturor prognozelor, intrucat romanii au simtit nevoia sa se revolte, in linistea cabinei de vot, impotriva campaniei murdare si dictaturii opiniei publice, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Romanii si-au dat duminica votul in sprijinul unui presedinte care are aproape intreaga clasa politica impotriva sa. Capitanul de nava in varsta de 58 de ani provine dintr-o familie destul de saraca si a reusit sa devina, in cadrul marinei comerciale, seful reprezentantei din Anvers. Initial a fost, din motive de cariera, comunist, dar dupa caderea regimului Ceausescu a trecut de partea Partidului Democrat pe care l-a adus din Internationala Socialista in randul partidelor populare europene", scrie publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit NewsIn.

Ziarul mai aminteste si de ruperea aliantei DA, dupa alegerile din 2004, ceea ce a determinat ca PNL si PSD sa "infraneze proaspat pornitele reforme" de atunci.

De asemenea, se face referire si la incercarea partidelor de a-l demite pe presedinte in 2007. "Chiar daca incercarea a esuat, obiectivul de a scapa de acest presedinte incomod ii uneste si astazi pe fostii comunisti, pe extremistii de la PRM, pe cei de la PNL si pe cei ce au ramas din PNTCD", atrage atentia FAZ.

"La toti cei mentionati se adauga oligarhii si cei care au castigat de pe urma privatizarilor, ale caror institutii media au continuat sa faca campanie electorala impotriva lui Basescu chiar si in duminica alegerilor. El a castigat aceste alegeri in ciuda tuturor prognozelor, intrucat romanii au simtit nevoia sa se revolte, in linistea cabinei de vot, impotriva campaniei murdare si dictaturii opiniei publice", puncteaza jurnalistii germani. Publicatia atrage insa atentia ca "oxigenul din jurul lui Basescu se rarefiaza tot mai mult".

"Anomalia romaneasca consta in faptul ca poporul a ales un om care nu se poate baza pe deplin nici pe propriul partid si care lupta impotriva unei clase politice ce priveste statul ca pe proprietatea sa. Numai prin carisma si popularitatea sa, fara a atrage o mare parte a Parlamentului de partea sa, Basescu nu va mai putea sa castige viitoare lupte. Va da dovada de iscusinta politica daca va reusi sa se elibereze de aceasta izolare si sa formeze o majoritate pentru reformele statului", conchide articolul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.