Studenti si liceeni urmeaza sa manifesteza din nou astazi pe strazile din marile orase din Grecia, a doua zi dupa ciocniri violente cu politia, care au marcat protestele organizate la un an dupa uciderea unui liceean in varsta de 15 ani de catre un politist, relateaza AFP.
Cei circa 6.000 de politisti desfasurati duminica la Atena, pentru a pazi manifestatiile, sunt in continuare mobilizati, asteptand noile reuniuni organizate la apelul unor asociatii ale studentilor si liceenilor si al partidelor de stanga. Cu putin inainte de inceperea manifestatiilor, aproximativ 20 de tineri au aruncat cu pietre intr-un comisariat de politie, iar unul dintre ei a fost arestat, potrivit politiei.

Potrivit unui bilant al politiei, 26 de politisti si patru manifestanti au fost raniti duminica in violente, iar mai multe sute de persoane au fost arestate sambata si duminica la Atena, Salonic, Patras, pe insula Rhodos si la Heraklion, in Creta. 26 vor fi adusi in fata unui procuror in capitala si 20 in orasele din provincie, a precizat politia. Printre acestia se numara patru italieni - trei barbati si o femeie - arestati de la Atena si o femeie spaniola arestata la Salonic, potrivit aceleasi surse. Geamurile a 20 de magazine si banci au fost sparte la Atena si Salonic, iar mai multe masini au fost avariate, relateaza NewsIn.

Infruntarile dintre grupurile de tineri si politie au avut loc dupa manifestatiile care au comemorat moartea lui Alexis Grigoropoulos, in varsta de 15 ani, ucis in 6 decembrie 2008 de un politist, in timpul unui control in cartierul Exarchia, din centrul Atenei. Moartea sa a declansat violente urbane, care au durat aproape o luna.

La Atena, dupa o defilare in liniste a mai multor mii de persoane, au avut loc ciocniri duminica intre politisti si mai multe grupuri formate din cateva zeci tineri dintr-o miscare anarhista, care au aruncat cu pietre in fortele de mentinere a ordinii si au pus pe foc pubelele. Politistii au ripostat cu bastoane si gaze lacrimogene.

Anarhistii au ocupat timp de cateva ore si rectoratul universitatii, unde rectorul, Christos Kittas, ranit usor, a fost internat pentru aritmie cardiaca. Steaguri rosu cu negru au fost puse pe acoperisul rectoratului, evacuat in cele din urma de ocupanti, in cursul serii.

In nordul capitalei, 100 de tineri au atacat seara politisti in fata stadionului olimpic, unde avea loc un meci de fotbal. Meciul a fost intrerupt timp de 30 de minute, in urma tirurilor cu grenade lacrimogene ale politiei.

Incidente au avut loc si la Salonic, unde cateva mii de persoane au manifestat. Zece magazine, precum si mai multe vehicule au fost vandalizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.