Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a obtinut doar 53 de voturi din cele 61 necesare pentru alegerea sa ca sef al statului, in cea de a doua incercare a Parlamentului de la Chisinau de a-l desemna pe presedintele tarii.
Parlamentul de la Chisinau a esuat in cea de a doua si ultima incercare de a alege presedintele, dar Mihai Ghimpu, presedintele legislativului, a dat asigurari ca AIE va face in asa fel incat Marian Lupu sa fie ales presedinte.

Deputatii comunisti nu au participat la vot si, chiar daca luni dimineata doi dintre ei – Victor Stepaniuc si Vladimir Turcanu – s-au pronuntat la plenara PCRM pentru sustinerea candidaturii lui Lupu la Presedintie, niciunul dintre ei nu s-a prezentat la urna de votare.

In aceste conditii, conform legislatiei, Parlamentul urmeaza sa fie dizolvat si noi alegeri parlamentare anticipate ar urma sa aiba loc. Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, nu poate insa dizolva Parlamentul mai devreme de 16 iulie 2010, insa legislatia nu ii stabileste un termen limita pentru a semna decretul de dizolvare.

In aceste conditii, Mihai Ghimpu a declarat ca alegeri parlamentare anticipate vor avea loc numai daca pana la sfarsitul lunii iunie nu va fi adoptata o noua Constitutie, care sa nu contina aceasta prevedere. Ghimpu este insa increzator in faptul ca o noua Constitutie ar putea intra in vigoare pana in iunie, astfel incat sa nu se ajunga la dizolvarea Parlamentului. In aceste conditii, actualul Parlament isi va implini mandatul de patru ani, iar noile alegeri ordinare vor avea loc peste patru ani, in baza unei noi Constitutii, care va prevedea alegerea directa a presedinbtelui de catre popor.

Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, Mihai Ghimpu a anuntat de la tribuna Parlamentului ca partidele constituante ale Aliantei pentru Integrare Europeana vor respecta intelegerile convenite la formarea coalitiei si vor face in asa fel incat Marian Lupu sa fie ales presedinte.

Anterior Ghimpu a format o comisie pentru modificarea Constitutiei si a anuntat ca intr-o prima faza va fi modificata prevederea care cere ca presedintele sa fie ales cu 61 de voturi, in asa fel incat sa devina posibila si alegerea sefului statului cu majoritatea simpla a deputatilor.

"Lupu va deveni presedinte pana in vara si veti putea pleca in vacanta linistiti stiind ca toate institutiile statului functioneaza", a spus Ghimpu de la tribuna Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.