Premierul israelian l-a invitat pe liderul Partidului Muncii, Shimon Peres, sa negocieze un Guvern de coalitie * Ariel Sharon spera sa castige astfel majoritatea parlamentara pentru a forta planul de retragere a Israelului din Fasia Gaza

Comitetul Central al Partidului Likud - formatiunea de guvernamant in Israel, a hotarat ieri sa primeasca Partidul Muncii in coalitia de guvernare a tarii. Aceasta decizie creste semnificativ sansele ca Ariel Sharon sa primeasca aprobarea Parlamentului israelian privind retragerea unilaterala a Israelului din Fasia Gaza.

Premierul israelian, Ariel Sharon, a evitat pana in ultima clipa sa aduca in fata Comitetului Central al partidului Likud problema coalitiei guvernamentale. Avea toate motivele sa se teama. In ultimele confruntari cu conducerea Likud, premierul a iesit intotdeauna invins. Apoi, ca prim-ministru, Sharon socotea ca avea toate prerogativele de a forma Guvernul asa cum credea el de cuviinta. Dar 17 deputati si ministri din propriul sau partid, asa-zisul grup de "mordim" (revoltati), ii stateau in coaste. Ariel Sharon a primit provocarea, a lansat un patetic apel catre cei peste 3300 de membri ai conducerii Likud, a amenintat ("ori sunt sustinut, ori proclam noi alegeri parlamentare") si a invins. Buldozerul acesta a sfaramat totul in calea sa, si si-a impus vointa. In arena Comitetului Central al Likud, batranul dresor i-a transformat pe toti leii si tigrii inraiti in mielusei ascultatori. Un numar de 1410 de membri ai Comitetului Central al Likud (62%) au votat ieri pentru un Guvern cu Partidul Muncii, 861 (32%) au votat contra.

Peres e favorabil coalitiei cu Sharon

Imediat, Ariel Sharon i-a telefonat lui Shimon Peres, presedintele Partidului Muncii, invitandu-l la convorbiri politice. Shimon Peres s-a bucurat foarte. E batran acest mester in ale politicii israeliene, foarte batran, a stat de prea multa vreme pe tusa, nu mai are timp de asteptat. Mai ales ca in coaste ii sta, si-l sapa, energicul general, fost prim-ministru Ehud Barak, care jinduieste la presedintia partidului. Nici ceilalti fruntasi laburisti nu sunt mai rabdatori; generalul Ben Eliezer, fost ministru al Apararii, Meir Vilnai, fost sef al Statului Major al Armatei israeliene, fostii ministri Dalia Itzic, Efraim Sne, Ramon, Iulia Tamir, cu totii vor sa recapete fotoliile ministeriale pierdute. Noua ministere pretind laburistii, si inca vreo zece portofolii de adjuncti si sefi ai unor comisii parlamentare.

Cei 40 de deputati ai partidului lui Ariel Sharon, impreuna cu cei 17 deputati ai partidului lui Shimon Peres nu insumeaza insa majoritatea. Mai lipsesc inca sase voturi. De unde vor fi luate? Partidele extremiste de dreapta si religiosii de dreapta refuza sa faca parte dintr-un Guvern care se pregateste sa desfiinteze asezari evreiesti si sa se retraga din Gaza. Deputatii comunisti arabi sunt exclusi din ecuatia guvernamentala. Au mai ramas partidele religioase "Religia Torei" si "Shas". Ele nu pretind fotolii ministeriale, ele vor bani. Multi. Pentru asezamintele si scolile lor religioase. Sa vedem daca exista atatia bani ca sa sature poftele lor nelimitate. "Dreapta" si "stanga" pornesc la drum, dar greu e drumul care le sta in fata. Brat la brat vor inainta o vreme. Cat? Nici Dumnezeu nu stie...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.