Afganistanul va fi "un al doilea Vietnam" pentru americani, a avetizat joi seara, pe postul France 24, ambasadorul Iranului in Franta, Seyed Mahdi Miraboutalebi, subliniind ca adevaratul motiv pentru prezenta occidentala in regiune este controlarea bogatiilor naturale, relateaza AFP.
De ce "atat de multe forte militare occidentale?", a intrebat el, in replica la o intrebare despre noua strategie a presedintelui american Barack Obama, care a anuntat trimiterea a 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan. "Cine a creat al-Qaida? Si talibanii cine i-a creat? Ei (americanii - n.red.) i-au creat si apoi ii folosesc drept pretext pentru a lua resursele naturale", a mai spus oficialul iranian, potrivit NewsIn.

"Cred ca va fi un al doilea Vietnam pentru Statele Unite", a avertizat ambasadorul.

Diplomatul a criticat si membrii permanenti ai Consiliului de Securitate, care au votat la AIEA o rezolutie prin care Iranul este condamnat pentru programul sau nuclear controversat. "De 40 de ani, aceste tari ar fi trebuit sa isi distruga propriile arsenale nucleare", a spus el, reprosandu-le occidentalilor ca nu au tratat ca pe "o afacere pur comerciala" negocierile privind posibila producere de combustibil nuclear iranian in strainatate.

"Este o afacere comerciala: avem know-howul pentru imbogatire, producem combustibil nuclear, putem sa vindem si altor tari", a subliniat oficialul . "In loc sa ne puna bete in roate, ar trebui sa participe impreuna cu Iranul la construirea de alte centrale", a adaugat el, subliniind faptul ca "Lumea nu inseamna patru sau cinci tari care considera ca reprezinta comunitatea internationala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.