Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko este convins de reglementarea chestiunilor problematice din relatiile ucraineano-romane si construirea unor relatii de buna vecinatate intre cele doua tari, se arata in felicitarea lui Iuscenko adresata presedintelui Traian Basescu cu ocazia Zilei Nationale.

"Sunt convins de faptul ca dialogul activ, bazat pe respectul si increderea reciproca, va avea si pe viitor un caracter constructiv si va face posibila reglementarea chestiunilor problematice din relatiile bilaterale si construirea unor relatii de buna vecinatate intre tarile noastre", se arata in felicitare, potrivit site-ului podrobnosti.ua.

In acelasi timp, Iuscenko a subliniat ca un instrument important in acest sens este asigurarea activitatii comisiei prezidentiale ucraineano-romane.

Podrobnosti.ua reaminteste ca anterior Iuscenko si-a exprimat speranta ca Basescu va sprijini pe viitor dezvoltarea dialogului activ dintre Ucraina si Romania. In luna mai, presedintele ucrainean s-a pronuntat pentru examinarea de catre Comisia Europeana a situatiei legate de acordarea cetateniei romane cetatenilor Ucrainei. Dubla cetatenie este interzisa prin lege in Ucraina, transmite NewsIn.

Presedintele Traian Basescu urma sa efectueze o vizita oficiala in Ucraina in februarie luna aceasta, insa vizita a fost amanata, imediat dupa aceea izbucnind public un scandal de spionaj intre Kiev si Bucuresti care nu a determinat reactii si luari de pozitii la nivel inalt.

Au existat informatii potrivit carora unul dintre motivele amanarii vizitei oficiale pe care Traian Basescu ar fi trebuit sa o intreprinda in Ucraina a fost ca partile nu au reusit sa incheie la timp negocierile pentru ca acordul de mic trafic sa poata fi semnat sau pentru ca Romania nu primise acceptul Ucrainei de a deschide un Institut Cultural la Cernauti.

Dupa ce la 3 februarie Curtea Internationala de Justitie de la Haga a decis modul de delimitare a platoului continental din Marea Neagra, decizie prin care Romania a castigat 9.700 de kilometri patrati in Marea Neagra, relatiile dintre Bucuresti si Kievul s-au tensionat din nou, dupa ce atasatii militari ai Ambasadei ucrainene de la Bucuresti par sa fi fost implicati intr-un scandal de spionaj. Ministerul de Externe al Romaniei si Ambasada Ucrainei de la Bucuresti au pastrat in luna martie o liniste deplina, dupa ce a izbucnit scandalul legat de cetateanul bulgar Marinov Zikolov, care ar fi furnizat informatii militare secrete, obtinute de la un subofiter roman, atasatului militar al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti. In acest context, au existat informatii ca doi atasati militari ai Ucrainei la Bucuresti au fost expluzati, Ucraina reactionand si expulzand, la randul sau, doi atasati militari romani de la Kiev. Informatia nu a fost niciodata confirmata in mod oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.