Irakul a cunoscut in noiembrie cea mai putin sangeroasa luna de la invazia condusa de Statele Unite, din martie 2003, in conditiile in care tara preia progresiv controlul asupra securitatii sale, iar termenul de retragere a trupelor combatante americane se apropie, relateaza AFP.
Aceste cifre contrazic toate estimarile alarmiste facute de armata americana si de premierul irakian Nuri al-Maliki, care au prevazut o reintensificare a atacurilor, in apropiere de scrutinul legislativ de la inceputul lui 2010, arata NewsIn.

Potrivit unui bilant furnizat marti de ministerele Sanatatii, Apararii si de Interne, 88 de civili, 12 soldati si 22 de politisti au murit in noiembrie. 38 de insurgenti au fost ucisi, iar 510 arestati, potrivit cifrelor. In total, 432 de persoane au fost ranite.

Numarul victimelor irakiene pentru primele 11 luni ale anului 2009 este de 3.114, adica jumatate fata de anul 2008.

Numarul soldatilor americani morti in Irak a fost de 11 in noiembrie, dar numai doi au fost ucisi in lupta. In total, 4.367 de soldati americani au murit de la invazia americana din 2003, potrivit unui bilant realizat de AFP pe baza datelor de pe site-ul independent icasualties.org.

"Suntem incantati de diminuarea clara a victimelor terorismului, dar bucuria noastra nu va fi completa decat cand vom fi eliminat toate amenintarile", a spus Ali Moussawi, un consilier al lui Maliki. "Le cerem serviciilor de securitate si cetatenilor sa ramana vigilenti, pentru inamicul este in ambuscada si actioneaza dupa principiul 'Ucid, deci exist'", a adaugat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.