Guvernele din UE au decis sa ridice vizele pentru cetatenii Serbiei, Macedoniei si Muntenegrului, incepand din 19 decembrie, a anuntat ministrul francez pentru imigratie, Eric Besson.

"Salut aceasta decizie, o etapa foarte importanta in procesul de apropiere de aceste tari", a declarat el, conform AFP, citat de NewsIn.

"Ridicarea vizelor pentru Serbia, Muntenegru si Macedonia va intra in aplicare din 19 decembrie 2009", a precizat ministrul.

Statele europene au aprobat astfel o propunere facuta de Comisia Europeana in iulie.

Potrivit B92, Serbia se asteapta ca statele din UE care nu fac parte din spatiul Schengen sa ridice de asemenea vizele pentru cetatenii ei. Vicepremierul Bozidar Delici a declarat ca aceasta solicitare vizeaza "in primul rand vecinii Serbiei, Romania si Bulgaria".

"Au fost nevoiti sa introduca vizele pentru cetatenii nostri atunci cind au devenit membre UE si acum ne asteptam sa le ridice", a spus vicepremierul despre Bulgaria si Romania.

"Decizia de ridicare a vizelor le va oferi posibilitatea cetatenilor Serbiei, care au noile pasapoarte, sa petreaca in total 90 de zile pe o perioada de sase luni in tarile din Schengen", a mai spus oficialul. Circa 1,3 milioane de sarbi au pasapoarte biometrice.

UE mentine obligativitatea vizelor pentru Albania si Bosnia

La polul opus, Albania si Bosnia nu vor beneficia de eliminarea vizelor, Bruxelles-ul considerand ca cele doua tari nu au inregistrat suficiente progrese, in special in privinta emiterii de pasapoarte biometrice.

Bruxelles-ul le promite insa celor doua tari eliminarea vizelor in vara lui 2010, daca reformele necesare vor fi adoptate pana atunci.

Acest tratament diferit, in raport cu Belgradul, a provocat critici la 10 ani dupa bombardamentele NATO asupra Serbiei pentru a pune capat ofensivei impotriva albanezilor din Kosovo, si in timp ce musulmanii bosniaci comemoreaza masacrarea, in 1995, a aproximativ 8.000 de musulmani de catre fortele sarbe la Srebrenita.

Ministrul francez pentru imigratie, Eric Besson, a declarat pe aceasta tema ca a "cerut UE sa continue procesul de eliminare a vizelor cu toate tarile din Balcanii de Vest, in special cu Bosnia-Hertegovina si Albania, imediat ce Comisia Europeana va verifica finalizarea foii de parcurs de urmat stabilita pentru aceste tari".

In acelasi timp, ministrul francez si-a exprimat dorinta in privinta lansarii dialogului cu Kosovo, pentru "a facilita in primul rand eliberarea de vize, apoi pentru a stabili o foaie de parcurs pentru a se ajunge in final la eliminarea vizelor".

Eric Besson se va deplasa miercuri in Kosovo, pentru a "semna acorduri de cooperare impotriva imigratiei ilegale si a traficului de fiinte umane".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.