Fostul luptator de gherila Jose Mujica, ranit de gloante, apoi inchis timp de 14 ani, inainte si in timpul dictaturii dintre 1973 si 1985, a castigat al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, din Uruguay, cu 51%-52% din voturi, potrivit institutelor de sondaje.

Adversarul sau, fostul sef al statului Luis Lacalle, care a primit intre 44% si 45% din sufragiile exprimate, potrivit institutelor, si-a recunoscut repede infrangerea, dupa ce a discutat telefonic cu actualul sef al statului, Tabare Vazquez, informeaza AFP, conform NewsIn.

Astfel, Vazquez, primul presedinte de stanga din istoria acestei mici tari sud-americane, "si-a consolidat rolul de presedinte al tuturor locuitorilor din Uruguay, asa cum este, cum va fi si senatorul Jose Mujica incepand din 1 martie", a declarat Lacalle, candidat al Partidului National (centru-dreapta).

"Pepe" Mujica, cofondator al gruparii de gherila Tupamaros in anii '60, are in prezent 74 de ani si este al doilea fost revolutionar armat din American latina care a castigat puterea la urne, dupa Daniel Ortega in Nicaragua.

El a dat, insa, asigurari ca va continua politica de reformare a guvernului actual si a lansat un apel la unitate in primul sau discurs sustinut la Montevideo.

"Trebuie sa ne amintim si ca exista compatrioti tristi ca sunt fratii nostri de sange, iar din acest motiv nu exista nici invingatori, nici invinsi", a spus el in fata miilor de sustinatori ai sai, fluturand drapele in culorile coalitiei de stanga - alb, albastru, rosu.

"Ploaia reprezinta lacrimirile des 'blancos' (sustinatori ai lui Lacalle - n.red.) care nu se opresc din plans", au scandat in cor militantii de stanga.

"Este candidatul ideal pentru noi, clasa muncitoare (...). Sper ca va fi mai radical decat Tabare (Vasquez - n.red.), chiar daca acesta a facut tot ce a putut. A fost ca o tranzitie", a declarat Leonel, un muncitor in varsta de 36 de ani.

In pofida ploii si rafalelor de vant, sustinatorii fostului lider de gherila au continuat sa defileze pe bulevardul 18 de Julio, o artera importanta din centrul capitalei Uruguayului, blocand circulatia masinilor.

Mujica, cu mustata si cu un stil verstimentar informal, se va bucura de majoritatea pe care si-a pastrat-o stanga in cele doua camere ale Parlamentului. "Proiectul nostru politic se inscrie in continuitatea marilor linii fixate de acest guvern", a avertizat el sambata.

Bilantul economic al lui Vazquez, care nu a avea dreptul, prin Constitutie, sa candideze din nou, in pofida unei popularitati record (71%), a reprezentat atuul lui Mujica de-a lungul campaniei.

Uruguayul a iesit din recesiune, somajul este in scadere (7,7% in august), iar indicele saraciei a scazut de la 26% in 2007 la 20,5% in 2008.
Pe plan international, Mujica nu isi ascunde simpatia fata de presedintele venezuelean Hugo Chavez, lider al stangii radicale in America Latina, dar a afirmat ca modelul sau este seful de stat brazilian Luiz Inacio da Silva, sustinator al stangii mai moderate.

"Acest guvern va incerca in continuare sa negocieze (...). De aceea l-am ales drept simbol pe Lula, un negociator gigantic", a declarat invingatorul de la alegerile prezidentiale pentru postul Canal 10.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.