Alianta Nord-Atlantica si Moscova au emis ieri, la summitul NATO-Rusia de la Bruxelles, o declaratie comuna pentru organizarea de alegeri libere si corecte in Ucraina, dind semnalul unei reveniri la calm, dupa ciocnirile declarative dure din timpul crizei ucrainene.

Calm la Kiev, calm intre Est si Vest

In timp ce in pietele capitalei ucrainene „protestatarii portocalii" incepusera sa fie din ce in ce mai putin vizibili, iar cei doi candidati se concentrau mai mult asupra campaniei electorale, oficialii NATO, UE si cei ai Rusiei pareau dornici sa reduca din tensiunile create in ultimele doua saptamini de confruntarea electorala din Ucraina. Chiar daca, cu numai citeva zile in urma, liderul de la Kremlin vorbea despre Occidentul „cu cascheta coloniala", care incearca sa se amestece in afacerile interne ale Ucrainei, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a aratat convins ieri, la reuniunea de la Bruxelles, ca, de fapt, evenimentele din Ucraina nu au provocat nici un fel de ciocnire intre Est si Vest.
Un ton conciliant a marcat si interventia lui Serghei Iastrjembski, consilierul presedintelui Vladimir Putin pentru relatia cu UE si, pina ieri, unul dintre cei mai aprigi critici ai sustinerii pe care Europa a acordat-o candidatului Opozitiei ucrainene.

Fara sa pronunte numele Ucrainei, Serghei Iastrjembski a tinut sa declare agentiilor de presa ruse ca problemele din relatia Rusiei cu UE „nu inseamna o catastrofa sau un esec" pentru ca „pot fi reglementate". „UE si Rusia sint parteneri activi, iar relatiile noastre se construiesc pe o baza solida si durabila", a afirmat responsabilul rus, in timp ce, la Bruxelles, Comisia Europeana (CE) reitera ca o eventuala aderare a Ucrainei la UE „nu se afla in program". CE a subliniat totusi ca un vot corect la 26 decembrie, cind se va reorganiza turul doi al prezidentialelor ucrainene, va intari perspectiva unor relatii mai strinse intre Kiev si blocul comunitar.

Inapoi la campania electorala

Relativa destindere din relatiile Est-Vest, survenita concomitent cu retragerea „protestatarilor portocalii" de pe strazile Kievului, a intervenit aproape imediat dupa acordul atins intre cele doua tabere politice ucrainene, materializat miercuri printr-un vot al Parlamentului. Dupa cele 17 zile de tensiune, deputatii Radei Supreme ucrainene au calmat criza care se mentinea si, dupa decizia de anulare a alegerilor, votind la pachet atit reforma electorala ceruta de opozitie, cit si reducerea prerogativelor prezidentiale, asupra careia a insistat Leonid Kucima, presedintele in exercitiu si, in acelasi timp, sustinatorul premierului-candidat Viktor Ianukovici.

Temperarea tensiunilor a dat ocazia candidatilor sa-si reia campania electorala, chiar daca rezultatul de la 26 decembrie pare mai mult decit previzibil. Desi Kucima nu a demis efectiv Guvernul Ianukovici, candidatul „Opozitiei portocalii", Viktor Iuscenko, a si desemnat un viitor premier pentru un guvern de uniune nationala in persoana liderului Partidului Socialist, Alexandr Moroz. Atent la un eventual tertip din partea puterii, Iuscenko a tinut sa precizeze ca demonstratiile in favoarea sa nu au incetat, ci doar s-au reorganizat. Intre timp, Ianukovici, care incearca sa scape de eticheta de „candidat al Puterii", a ales sa-si continue campania pe ideea federalizarii tarii.