Avocata Shirin Ebadi a calificat drept contrara legii confiscarea unora dintre bunurile sale, printre care premiul Nobel, de catre autoritatile iraniene, pe motiv ca nu si-a platit taxele, potrivit unui interviu pentru AFP.
Avocata si aparatoarea drepturilor omului s-a intrebat de ce autoritatile iraniene au asteptat atata timp pentru a cere taxele pentru cei 1,3 milioane de dolari primiti pentru premiul Nobel acordat in 2003 in urma campaniei sale in favoarea drepturilor omului. Ebadi, 62 de ani, a declarat ca autoritatile i-au blocat contul din banca, pe cel al sotului, au confiscat continutul unei cutii dintr-o banca, unde se afla si premiul Nobel. Autoritatile ii cer impozite restante de 410.000 dolari, potrivit NewsIn.

"Confiscarea acestor bunuri este contrara legii Iranului si am depus o plangere impotriva judecatorului care a ordonat confiscarea", a explicat Ebadi.

"Oamenii care au confiscat si blocat conturile bancare nu au nicio legatura cu Ministerul Finantelor, ci cu tribunalul revolutionar", a subliniat ea. Ebadi a mai spus ca, potrivit legii iraniene, suma primita odata cu premiul Nobel nu este impozabila.

"Premiul Nobel pentru pace a fost acordat acum sase ani si in aceasta perioada nu mi s-a cerut nicio taxa. Plangerea a venit dupa alegeri", a spus Ebadi.

"Sotul meu avea o cutie in banca comerciala Tejerat din Teheran si continutul a fost confiscat. Medalia Nobel si medalia Legiunii de onoare erau in acea cutie si au fost luate", a declarat ea.

Ministerul iranian de Externe a negat ca ar fi confiscat medalia, chiar daca, implicit, a confirmat ca activele lui Ebadi au fost confiscate, pentru ca taxele pe sumele asociate premiului nu au fost rezolvate. Ministerul l-a convocat pe ambasadorul norvegian, pentru a protesta fata de "declaratiile ministrului norvegian de externe, care i-a luat apararea lui Ebadi pentru acte ilegale de evaziune fiscala, ceea ce constituie o ingerinta", potrivit televiziunii de stat.

Un oficial iranian a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca acestre cuvinte s-au bazat pe "informatii inexacte si nefondate", iar"Iranul are o legislatie fiscala curata si urmarirea celor care incalca legile este o chestiune interna".

Franta, care i-a acordat lui Ebadi Legiunea de onoare, a condamnat "hartuirea ce o vizeaza pe Ebadi si pe rudele ei in Iran", dupa "confiscarea de catre autoritatile iraniene a medaliei si diplomei" premiului Nobel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.