Statele Unite si Marea Britanie pregatesc in secret retragerea majoritatii trupelor desfasurate in Irak, in pofida consecintelor grave pe care aceasta miscare le-ar putea implica, potrivit editiei de ieri a publicatiei britanice "Sunday Mail".

O scrisoare a ministrului britanic al Apararii, John Reid, il informa pe premierul Tony Blair ca majoritatea celor 8.500 de militari vor reveni in Marea Britanie in termen de trei luni, iar restul vor fi retrasi pe parcursul urmatoarelor sase luni. Existenta documentului secret la care "Sunday Mail" pretinde ca a avut acces ar contrazice angajamentul lui Blair si al presedintelui american, George W. Bush, de a nu se retrage din Irak pana cand fortele irakiene vor fi capabile sa asigure securitatea.

Analistii estimeaza ca, daca britanicii vor parasi Irakul, alte contingente ale coalitiei vor urma exemplul Londrei. De altfel, si scrisoarea secreta invoca faptul ca alte trupe aflate in sudul Irakului - regiune aflata sub comanda Marii Britanii - ar putea considera ca retragerea militarilor britanici le pericliteaza in prea mare masura siguranta. Conform ministrului Apararii, americanii sunt divizati in raport cu planul de retragere, ce vizeaza, intre altele, economisirea unor sume importante de bani. Reid estimeaza ca reducerea contingentului la 3.000 de militari i-ar permite Londrei sa economiseasca circa 500 de milioane de lire sterline anual.

Documentul - sustine "Sunday Mail" - constituie prima dovada a faptului ca planurile unei retrageri masive din Irak sunt deja intr-un stadiu avansat.

Atentate cu 30 de morti

Atentate cu bomba comise in trei orase din Irak s-au soldat cu 30 de morti si circa 70 de raniti, au anuntat autoritatile. La Bagdad, un atentator sinucigas a ucis 22 de persoane, intre care cinci ofiteri de politie. 50 de oameni au fost raniti in acest atac comis la un centru de recrutare al Armatei irakiene. Deflagratia s-a produs la ora locala 8.55, in momentul cand un terorist a detonat, in mijlocul recrutilor, centura de explozibili pe care o avea asupra sa.La Kirkuk, un atacator sinucigas aflat la bordul unei masini-capcana a vizat la ora 8.00 o regiune cu numeroase cladiri de birouri. Patru persoane au fost ucise pe loc, iar alte cel putin 18 au fost ranite. O alta masina-capcana a fost detonata la Mosul in jurul orei locale 10.00 in momentul trecerii unui convoi de politie. Patru persoane si-au pierdut viata si alte trei au fost ranite, au relatat surse din politie.

Ofensiva a coalitiei

Forte irakiene de securitate si puscasi marini americani au lansat o noua ofensiva impotriva insurgentilor din provincia Anbar. Circa 600 de militari - 500 de americani si 100 de irakieni - iau parte la operatiunea declansata joi, insa mentionata abia sambata intr-un comunicat militar. Actiunea este a sasea ofensiva majora ce are loc la Anbar in ultimele luni.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.