Din 2001, in Europa au fost dejucate circa zece atacuri teroriste majore

Reteaua islamista internationala Al-Qaida va incerca in urmatoarele 12 luni sa comita un atentat impotriva unei tinte maritime, au declarat experti britanici specialisti in probleme de securitate. Consecintele economice ale unui astfel de atac ar putea fi catastrofale, perturband in primul rand caile maritime comerciale internationale. "Sectorul maritim ramane extrem de vulnerabil in fata amenintarii teroriste si credem ca va exista o tentativa de atentat asupra unei importante tinte maritime in 2005", se arata in raportul anual al companiei Aegis Defence Services. Capacitatea Al-Qaida de a lansa atacuri de amploare a fost sporita de conflictul din Irak. Filiere islamiste rapatriaza, in prezent, combatantii care s-au antrenat in lupta impotriva americanilor si a aliatilor acestora. Pe viitor, extremistii instruiti in Irak, nu in tehnici de gherila, precum in Afganistan, ci in "terorismul pur", ar putea fi folositi pentru comiterea de atentate. Compania Aegis Defence Services are in prezent un contract in valoare de 293 de milioane de dolari cu armata americana, furnizand "servicii de securitate" in Irak. in raportul lor, expertii au explicat ca simpla capturare a unui vas pe Marea Rosie, cale maritima strategica in materie de comert intre Europa si Asia, ar putea conduce la o criza majora la nivel international in acest sector.

Probabilitatea unui astfel de atac este intarita de recenta desemnare a lui Saoud ben Hamoud al-Otaibi drept sef al ramurii saudite a Al-Qaida. Otaibi s-a aflat in spatele atentatului vizand distrugatorul USS Cole in octombrie 2000 in portul Aden din Yemen, care a costat viata a 17 militari americani, si a atentatului din 2002 impotriva petrolierului francez Limburg, in largul Yemenului, care s-a soldat cu moartea unui marinar.

Conform expertilor de la Aegis Defence Services, chiar daca eventualele atentate vizand nave ce transporta produse chimice ar esua, impactul lor asupra taxelor de asigurari ar fi foarte mare. in luna august, cel mai important responsabil maritim britanic, amiralul Alan West, avertizase in legatura cu posibile atacuri ale Al-Qaida si ale "altor organizatii" impotriva marinei comerciale.

Specialistii occidentali sustin ca din 2001, prin mobilizarea serviciilor antiteroriste europene, au fost dejucate circa zece actiuni majore. In plus, in pofida sutelor de arestari operate in Europa, numeroase celule au reusit sa-si pastreze capacitatile operationale. Anchetele asupra acestor retele, dar si procesele initiate in mai multe tari impotriva unor presupusi teroristi au permis insa serviciilor de informatii si politiei sa obtina date noi despre celulele islamiste din Europa. In fata unui bilant care ar putea fi considerat pozitiv, specialistii apreciaza, totusi, ca intregul continent european ramane una dintre tintele privilegiate ale retelei lui Osama bin Laden si reamintesc faptul ca in mai multe atentate comise in ultimul timp europenii au fost cei direct vizati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.