Situatia a o mie de muncitori imigranti care nu au acte de sedere in Franta ar putea fi regularizata, a afirmat miercuri ministrul imigratiei, Eric Besson, ca raspuns la greva organizata de aproape o luna si jumatate de peste 5.000 de salariati fara acte.

"Estimarile angajatilor ministerului arata ca ar putea fi vorba de o mie de persoane", a declarat el pentru postul de radio France Inter, citat de AFP.

Conform NewsIn, ministrul a trimis marti o circulara prefectilor, in care precizeaza criteriile de care trebuie sa se tina seama pentru regularizare: cinci ani de sedere in Franta, munca intr-un sector care are nevoie de mana de lucru, un an de vechime la locul de munca, promisiunea unui contract de munca de peste un an, "integrarea" solicitantului.

"Pentru prestarea unor activitati, situatia a circa 3.000 de persoane fara acte in regula este regularizata in fiecare an", a precizat Besson. "Pentru cazurile umanitare, cifrele sunt mai mici, intre 1.000 si 2.500", a precizat el.

Aproximativ 5.400 de muncitori imigranti care nu au acte in regula se aflau miercuri in greva, potrivit sindicatului CGT, care coordoneaza miscarea de protest inceputa la jumatatea lui octombrie in Franta, mai ales in regiunea pariziana. Majoritatea africani, ei sunt angajati in domeniul hotelier, constructii, curatenie sau servicii de paza.

Numarul muncitorilor fara acte, dintre care majoritatea dispun de contracte de munca si platesc dari, ar fi de pana la 400.000 in Franta.

Saptamana trecuta, guvernul francez a anuntat ca intentioneaza sa inaspreasca sanctiunile pentru firmele care angajeaza muncitori in aceasta situatie, iar masurile pot merge pana la inchiderea societatii.

In timp ce opozitia socialista cere "regularizarea extinsa" a muncitorilor fara acte, pe baza anumitor criterii, presedintele Nicolas Sarkozy s-a declarat din nou marti impotriva unei "regularizari globale", care, in opinia sa, ar fi "contrara valorilor republicii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.