Circa 25 de milioane de persoane au murit din cauza SIDA de la aparitia bolii si 60 de milioane au fost infectate, dar numarul noilor infectari a scazut cu 17% in ultimii opt ani, gratie prevenirii, potrivit unui raport publicat astazi de ONUSIDA.

"De la declansarea epidemiei, aproape 60 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV si 25 de milioane au murit din cauze legate de HIV", potrivit raportului anual, citat de AFP.

"Tendinta pe opt ani indica o scadere a numarului de noi cazuri cu 17%" din 2001, in timp ce "progresele se remarca mai ales in Africa subsahariana".

"Vestea buna este ca avem dovezi ca scaderea pe care o observam se datoreaza, cel putin in parte, prevenirii", a spus directorul executiv al ONUSIDA, Michel Sidibe, potrivit NewsIn.

Africa subsahariana ramane cea mai afectata regiune din lume, cu mai mult de doua treimi (67%) din persoanele care traiesc cu virusul HIV si aproape trei sferturi (72%) din decesele legate de SIDA in 2008. Insa, din 2001, numarul noilor infectari din Africa subsahariana a scazut cu aproape 15%, "ceea ce reprezinta cu circa 400.000 de cazuri mai putin in 2008", potrivit raportului.

Consecinta a eficientei terapiilor antiretrovirale, persoanele infectate traiesc mai mult. Astfel, numarul deceselor provocate de SIDA a scazut cu peste 10% in ultimii cinci ani. Aproape trei milioane de vieti au fosat salvate de cand un tratament eficient a devenit disponibil in 1996. In plus, terapia a avut "un impact considerabil asupra prevenirii unor noi infectari in randul copiilor", impiedicand circa 200.000 de transmiteri de la mama la copil in 2001.

Modurile de transmitere a bolii evolueaza insa in unele regiuni, iar campaniile de prevenire nu se adapteaza, spune ONUSIDA, precizand ca putine campanii de adreseaza persoanelor de peste 25 de ani, cuplurilor casatorite sau stabile.

"De exemplu, epidemia din Europa de Est si Asia Centrala, care se caracteriza inainte prin consumarea drogurilor injectabile, se propaga acum partenerilor sexuali ai persoanelor care iai injecteaza droguri", explica raportul. "In unele zone din Asia, epidemia, care in trecut era alimentata de transmiterea virusului prin comertul sexual si consumul de droguri injectabile, afecteaza tot mai multe cupluri heterosexuale", avertizeaza raportul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.