Presa internationala consemneaza rezultatul alegerilor din Romania, punand acest scrutin in contextul crizei politice si economice din tara.

Exit poll-urile din alegerile prezidentiale din Romania arata ca presedintele in exercitiu Traian Basescu si principalul sau rival, fostul ministru de externe Mircea Geoana se vor confrunta in turul doi la 6 decembrie, consemneaza RIA Novosti, care precizeaza ca Basescu a obtinut 32,8% din voturi, in timp ce Geoana a primit 31,7%.

Conform NewsIn, RIA Novosti aminteste ca guvernul de coalitie al lui Emil Boc a cazut in octombrie si noteaza ca noul presedinte ce va fi ales in turul doi va numi un premier pentru formarea unui nou cabinet. Totodata, publicatia subliniaza ca Romania este intr-o recesiune profunda si ca imprumutul de la FMI este in pericol, pentru ca Bucurestiul nu a reusit sa rezolve criza politica. De asemenea, informeaza si despre referendumul la care au fost chemati romanii.

Sofia News Agency scrie si ea despre referendumul de duminica si aminteste rezultatele obtinute de Basescu si Geoana.

Focus News, agentia bulgara de presa, informeaza ca romanii au votat in alegerile prezidentiale si aminteste toti cei 12 candidati, precum si faptul ca la 6 decembrie va avea loc turul doi intre Basescu si Geoana.

La fel si in cazul CCTV, televiziunea chineza, care incepe prin a anuntat rezultatele obtinute de Basescu si Geoana si subliniaza ca alegerile sunt vitale in rezolvarea crizei guvernamentale din Romania, care a pus in pericol imprumutul de la FMI.

Si Sydney Mornign Herald pune alegerile in contextul crizei politice si a profundei recesiuni din Romania si citeaza rezultatele date de CURS si de Insomar. De asemenea, noteaza ca sunt primele alegeri prezidentiale de cand Romania a aderat la UE in 2007 si ca ele vin dupa prabusirea guvernului de centru-dreapta al lui Emil Boc.

Irish Times scrie despre diferenta mica de voturi dintre Basescu si Geoana. Potrivit cotidianului, campania a fost "dura", ambii candidati favoriti confruntindu-se cu acuzatii de implicare in scandaluri de coruptie majore. Cel care va invinge in turul doi va avea de gestionat o scena politica extrem de divizata si o economie ce necesita o reforma ampla si care este prinsa intr-o recesiune profunda. Basescu se prezinta drept un om al poporului care vorbeste deschis, dar el a iritat multi politicieni prin stilul sau. Ziarul aminteste de caderea guvernului si spune ca acest lucru a paralizat procesul decizional din Romania si a facut FMI sa amane acordarea unei noi transe din imprumut.

Radio Canada informeaza ca cei doi candidati sunt la egalitate, iar liberalul Crin Antonescu s-a clasa pe locul trei, cu putin peste 21% din voturi. Basescu a declarat ca alegatorii romani au facut "o alegere profund de dreapta", noteaza Radio Canada.

Le Monde consemneaza rezultatul alegerilor si vorbeste despre criza politica. El aminteste ca de la sosirea la putere in 2004, Basescu si-a vazut popularitatea scazand la 35%, dupa ce ea atinsese 50%. Geoana si-a construit campania pe social si a beneficiat de o sustinere logistica importanta din partea PSD, fost partid comunist, care a dorit ca Geoana sa-si modernizeze imaginea, afectata de scandaluri de coruptie si de lipsa sa de determinare pentru reforme.

Alegerile prezidentiale din Romania menite sa scoata tara din criza politica si economica nu au reusit sa aduca un invingator duminica, informeaza Pittsburgh Post Gazette. Ziarul aminteste de caderea guvernului Boc si de faptul ca imprumutul de la FMI este in pericol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.