Ministrul afgan al minelor a acceptat mita in valoare de 30 de milioane de dolari, in schimbul unei autorizatii acordate unei firme chineze pentru realizarea unui vast proiect de dezvoltare.
Informatia, dezvaluita miercuri seara, coincide cu infiintarea de catre guvernul afgan a unei forte de interventie responsabile de combatarea coruptiei, in conditiile in care Hamid Karzai a fost investit joi pentru un al doilea mandat la presedintia tarii. Statele Unite fac presiuni asupra presedintelui afgan pentru eradicarea coruptiei si a nepotismului, relateaza NewsIn, citand AFP.

The Washington Post citeaza un responsabil american anonim care cunoaste bine dosarele de informatii militare, ce afirma cu "un grad ridicat de probabilitate" ca un pachet cu aproximativ 30 de milioane de dolari a fost inmanat ministrului Mohammad Ibrahim Adel.

Inmanarea acestei sume a fost facuta la Dubai in decembrie 2007, in momentul in care compania China Metallurgic Group Corp (MCC) a obtinut un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru exploatarea minei de cupru din Aynak, una dintre cele mai importante din lume, din provincia Logar, in estul Afganistanului, potrivit aceleiasi surse.

Adel a declarat anul trecut ca mina din Aynak contine peste 11 milioane de tone de cupru si ca guvernul afgan incasa venituri de 400 de milioane de dolari pe an sub forma drepturilor de exploatare si taxe.

Daca aceste acuzatii de coruptie sunt confirmate, ar reprezenta o lovitura pentru guvernul afgan, care lupta pentru a-si mentine credibilitatea in fata populatiei foarte sarace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.