Regimul nazist a incercat sa inlature legaturile religioase ale Craciunului prin modificarea colindelor, productia de svastici stralucitoare, cruci de metal si grenade pentru bradul de Craciun.
Multe dintre schimbarile facute de Hitler pentru a elimina influenta copilului Iisus nascut evreu sunt folosite inca. Desi tavile in forma de svastica si hartia de cadouri cu simboluri naziste au disparut de mult, urme ale Craciunului celui de-al Treilea Reich pot fi gasite in versurile rescrise ale colindelor.

Schimbarile sunt evidentiate intr-o noua expozitie organizata la Centrul pentru Documentare National Socialist din Cologne, arata NewsIn.

"Am crezut mereu ca Unto Us a Time Has Come era o melodie despre plimbarea prin zapada. Nu am realizat ca Iisus fusese excizat"
, spune Heidi Bertelson, o avocata in varsta de 42 de ani care a vizitat expozitia. Versiunea nazista, care a inlaturat referintele religioase si le-a inlocuit cu imaginile unor campuri sub zapada, ramane in cartile de cantece si cu siguranta este cantata in multe camine. Rescrierea colindelor a fost supravegheata de Alfred Rosenberg si Heinrich Himmler, care au deschis calea in de-crestinizarea Craciunului.

Planul lor era de a inlatura legaturile emotionale ale sarbatorii cu Biserica si sa transforme Craciunul intr-o sarbatorire pagana a iernii si a luminii.

"Cea mai importanta sarbatoare din calendar nu se potrivea cu crezul lor rasist, asa ca au trebuit sa scoata elementele crestine"
, spune si Judith Breuer, care a contribuit la organizarea expozitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.