Presedintii Barack Obama si Hu Jintao au salutat ieri, la Beijing, cooperarea dintre tarile lor, subliniind ca lucreaza pentru a obtine un succes la conferinta pentru clima de la Copenhaga, au cerut reluarea negocierilor in dosarul nuclear nord-coreean si au avertizat Iranul, relateaza AFP.
Dupa o vizita la Shanghai, luni, cand s-a intalnit cu student chinezi, Obama a afirmat astazi ca Statele Unite si China, cei mai mari poluatori din lume, coopereaza pentru a "obtine un succes" la Copenhaga, noteaza NewsIn.

Evocand un progres in dosarul incalzirii climatice in urma discutiilor cu presedintele Hu, Barack Obama a declarat ca, "fara eforturi, atat din partea Chinei, cat si a Statelor Unite, cei mai mari doi consumatori si producatori de energie, nu pot exista solutii".

"Scopul nostru nu este un acord partial si nici o declaratie politica, ci mai degraba un acord care acopera toate chestiunile din negocieri si sa aiba un efect imediat", a subliniat el.

Multe tari astepta initiative din partea primei si celei de a treia puteri economice mondiale, la conferinta pentru clima din perioada 7 - 18 decembrie.

In ceea ce priveste unul dintre cele mai dificile dosare, comertul, presedintele chinez Hu Jintao a afirmat ca tarile trebuie sa respinga tentatia protectionismului, in contextul crizei economice. "Taile noastre trebuie sa se opuna protectionismului si sa il respinga", a declarat Hu, subliniind ca Beijingul si Washingtonul si-au reafirmat vointa de a continua sa lucreze impreuna pentru a-si "rezova in mod potrivit divergentele economice si comerciale".

Pe plan comercial, relatiile bilaterale s-au tensionat in ultimele luni, in urma unei serii de anchete antidumping lansate de cele doua parti, dar si din cauza taxelor vamale, precum cele impuse de Washington asupra cauciucurilor chineze importate.

De asemenea, cei doi presedinti au cerut reluarea negocierilor in dosarul nuclear nord-coreean, pe care Phenianul le-a abandonat in aprilie. "Suntem de acord cu o reluare a negocierilor in sase imediat ce este posibil", a declarat Obama.

La randul sau, Hu a subliniat ca cele doua parti si-au reafirmat dorinta de "dialog si de consultare pentru a rezolva dosarul nuclear coreean".

Coreea de Nord s-a retras in luna aprilie din aceste discutii in sase (SUA, cele doua Corei, China, Rusia, Japonia) privind incheierea programului nuclear. In octombrie, Phenianul s-ar declarat, insa, dispus sa reia negocierile lansate in 2003, cu conditia sa poarte in prealabil un dialog bilateral cu Washingtonul.

In ceea ce priveste dosarul nuclear iranian, cele doua tari au avertizat Iranul ca va trebuie sa isi asume consecintele unui blocaj.

China este in general foarte reticenta fata de sanctiunile vizand Iranul si prefera diplomatia. Un alt subiect de frictiune intre cele doua tari este Tibetul. Recunoscand ca "Tibetul face parte din Republica Populara Chineza", Obama s-a declarat in favoarea unei "reluari cat mai rapide posibil a dialogului" dintre reprezentantii lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, si Beijing.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.