Secretarul national al sindicatului gardienilor din inchisorile din Italia cere Guvernului de la Roma sa negocieze cu alte state, printre care Romania, pentru ca detinutii straini sa isi ispaseasca pedeapsa in tara de origine, evitand astfel riscul de a fi recrutati de al-Qaida, relateaza Il Tempo.
Noua sursa de recrutare pentru jihad ar putea deveni inchisorile. Acest fenomen este cunoscut si raspandit deja in Statele Unite, Franta sau Olanda.

In Italia, alarma a fost data de secretarul national al sindicatului gardienilor din inchisori, SAPPE, Donato Capece. "Si in inchisori exista riscul de propagare a fundamentalismului islamic, asa cum s-a intamplat deja in anii '70, cand multi detinuti de drept comun au fost inrolati in (organizatiile - n.red.) teroriste, in timpul detentiei", a explicat el, potrivit NewsIn.

In unele penitenciare din nordul tarii, 80% dintre detinuti este reprezentat de extracomunitari si multi sunt de religie islamica. "Din cauza supraaglomerrii din inchisori, detinutii pentru terorism si cei de drept comun sunt in aceleasi sectii. Persoanele mai fragile si mai slabe de caracter sunt convertiti usor la fundamentalism", a avertizat liderul de sindicat.

Au fost semnalate convertiri la islam si in randul cetatenilor italieni. Capece a oferit in acest sens exemplul lui Domenico Quaranta, care in mai 2002 a incercat sa comita un atentat in apropiere de Milano, "in numele lui Allah". Quaranta se convertise in inchisoare.

Insa Capece isi exprima ingrijorarea in legatura cu detinutii straini. "De aceea cerem guvernului sa poarte repede tratative cu alte tari, din care provind detinutii, incepand cu Romania, Tunisia, Maroc, Algeria, Albania, Nigeria, pentru a-si ispasi pedeapsa in tarile de origine", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.