In opinia organizatiei neguvernamentale Amnesty International, Guantanamo este "gulagul epocii noastre". Nu este deloc adevarat, vine replica unui grup de activisti conservatori americani, care prezinta in sprijinul afirmatiei lor modul in care sunt alimentati cei 540 de detinuti ai centrului de detentie din Cuba.

"Pentru a sustine trupele, pentru a ridiculiza mass-media si a manca aidoma unui prizonier de la Guantanamo", grupul intitulat "The Dummocrats" /Prostocratii/ editeaza cartea de bucate "The Gitmo Coobook" ("Retetele de la Guantanamo"), releva "The Sunday Telegraph". "Vrem sa aratam cat de bine ii trateaza Statele Unite pe oamenii aceia /.../. A vorbi de conditii inumane si de tortura in acest loc este un lucru exagerat", explica ei in paginile publicatiei londoneze. in meniu se afla "mai multe sute de retete pregatite pentru prizonieri de bucatarii Marinei americane", noteaza saptamanalul britanic.

Din motive religioase, porcul si fructele de mare nu se numara printre ingrediente, pe lista de bucate fiind insa prezente "mancaruri curente, cum ar fi ouale cu curry, puiul tandoori (in stil indian, n.red.), si pilaf de orez", ca si "micul dejun-tip, ce include curmale si miere". "The Dummocrats" au avut ideea de a publica aceasta carte de retete dupa ce un parlamentar republican intors dintr-o vizita la Guantanamo a dat asigurari in sensul ca detinutii "nu au mai mancat atat de bine in viata lor!".

Foamea de informatii ramane insa nepotolita, cu alte cuvinte, nu ni se spune nimic in privinta calitatii preparatelor si a marimii portiilor distribuite acestor detinuti, dintre care unii asteapta sa compara in fata unei instante judecatoresti inca din 2002, conchide saptamanalul britanic.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.