Daca joi dimineata toate ziarele britanice aveau pe prima pagina imagini ale bucuriei olimpice, vineri locul lor a fost luat de imaginile terorii.

Presa britanica de ieri a consacrat editoriale sumbre celui mai sangeros atac comis vreodata in timp de pace pe teritoriul tarii.

创Spiritul nostru nu va fi niciodata infrant创, titra tabloidul cel mai vandut in insula, "The Sun", care califica dimineata celor sapte deflagratii ucigase 创56 de minute de iad创. 创In numele comunitatilor din New York, Washington, Bali, Nairobi, Madrid si acum Londra, ne vom razbuna si vom face dreptate创, se incheie editorialul care face si o cronica a razboiului global antiterorist. "Este un nou tip de terorism", estimeaza, la randul lui, "The Times", care argumenteaza ca IRA nu ar fi incercat niciodata un atentat asupra metroului din Londra fara sa dea un avertisment.

Un expert in problematica organizatiei Al-Qaida comenteaza in "The Guardian" perseverenta extremistilor. "La un moment dat, Bin Laden a enumerat 23 de tari care merita sa fie pedepsite". Toate au fost lovite. Atentatele din Londra au fost doar o chestiune de timp, un cosmar devenit realitate. Editorialistii de la "The Guardian" rememoreaza modul in care Londra a infruntat cu curaj, in anii razboiului, pe un intuneric deplin, nesfarsitele raiduri nocturne si bombardamentele avioanelor naziste din Luftwaffe. 创La fel ca predecesorii nostri in fata ororilor ordonate de Goering, generatia de astazi a londonezilor raspunde actelor barbare neprovocate cu calm si curaj创.

"Financial Times" afirma ca atentatele de joi, "aparent coordonate, indreptate impotriva sistemului de transport din capitala, par sa fi exploatat veriga slaba a retelei de informatii si o relaxare fatala in misiunea de securitate". In "The Independent", editorialistul Robert Fisk isi pune intrebarea "daca noi luptam cu insurgentii in Irak, cine spune ca insurgenta nu va veni si la noi?". "Bine ati venit in noua noastra lume. Infiorator, nu-i asa?", este un alt titlu din "The Independent".

"Daily Telegraph" argumenteaza insa ca cei care dau vina pe implicarea britanica in Irak se insala. "Fenomenul exista din 93, cand a fost atacat pentru prima oara World Trade Center din New York". Cotidianul "Daily Express" indeamna la resurectie si aminteste ca 创pe noi, britanicii, nu ne-au infrant nici Napoleon si nici Hitler创. Ziarul dedica nu mai putin de 35 de pagini seriei de atacuri care au ucis zeci de oameni si au ranit in jur de 1.000, insotite de fotografii in premiera, realizate pe telefoanele mobile ale pasagerilor raniti sau sufocati de fum in tuneluri.

De cealalta parte a Oceanului, presa americana si-a exprimat consternarea si a anuntat ca steagul american a fost coborat in berna, alaturi de cel britanic, iar masurile de securitate au fost sporite. La New York, politistii au fost indemnati la vigilenta maxima, in special in privinta obiectelor sau bagajelor nesupravegheate. La Washington, fortele de ordine au activat un centru comun de comanda. Iar la Los Angeles, un centru operativ special a fost, de asemenea, activat si ofiterii specializati in masuri impotriva atacurilor cu bomba au fost pusi in alerta.