Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman de externe, a declarat ca pana acum nu s-au inregistrat victime cetateni romani in atentatele produse in cursul diminetii la Londra. "Din informatiile obtinute pana in prezent de Ambasada Romaniei din Londra rezulta ca nu sunt cetateni romani care sa fi fost afectati de exploziile produse in cursul zilei de astazi (joi)", a precizat el.

"Ne exprimam consternarea fata de teribilele atentate teroriste", a afirmat ministrul, condamnand "cu fermitate" atacurile de la Londra, pe care le-a calificat drept "acte barbare care socheaza din nou Europa si intreaga comunitate internationala".

Ungureanu a spus ca Ambasada Romaniei la Londra colaboreaza cu politia metropolitana, cu spitalele si autoritatile britanice pentru a afla informatii despre eventuale victime romane si pentru a ajuta cetatenii romani aflati in Marea Britanie. El a adaugat ca serviciul consular al ambasadei va avea program cu publicul si sambata si duminica, pentru a raspunde cererilor celor care nu pot ajunge la Londra din cauza atentatelor, si a anuntat trei numere de telefon directe de la ambasada, care pot fi folosite de persoanele care nu reusesc sa contacteze pe alta cale rudele sau prietenii romani din Marea Britanie. Acestea sunt: 0044(0)207 937-9666; +0044(0)207 376-0683; +0044(0)207 937-9667.

Conform declaratiilor sale "aceste groaznice atentate transforma o zi care putea fi o zi a sperantei, in care liderii G8 ar fi putut sa ajunga la solutii de combatere a saraciei si pentru un mediu mai sanatos, intr-o zi de doliu". Ungureanu a anuntat ca a scris si semnat o scrisoare pe care a transmis-o omologului sau britanic, Jack Straw, si ca a trimis un mesaj in care isi exprima regretul fata de "vestea groaznica a atentatelor" de la Londra ambasadorului britanic la Bucuresti, Quinton Quayle.

Intrebat despre revendicarea formulata de o organizatie in legatura cu Al-Qaida, care ameninta si alte state europene daca acestea nu-si vor retrage trupele din Irak si Afganistan, ministrul a declarat ca un punct de vedere poate fi formulat de-abia dupa ce va fi primita o confirmare oficiala a acestei revendicari de catre Guvernul de la Londra.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.