Presedintele roman Traian Basescu isi duce la bun sfarsit, prin promulgarea modificarilor la legea cetateniei, o parte din promisiunile pe care le-a facut cetatenilor Republicii Moldova, declara primul-ministru moldovean Vlad Filat.
„Controversele si discutiile care s-au purtat la acest subiect pana acum, in perioada guvernarii comuniste, sunt unele sterile. Patriotismul si atasamentul fata de tara nu este atributul incontestabil al detinerii unei singure cetatenii. Am cunoscut cetateni ai Republicii Moldova care au dubla cetatenie si are sunt adevarati patrioti si au facut foarte multe pentru tara. Pe de alta parte, cunosc indivizi care au doar cetatenia Republicii Moldova si au adus grave prejudicii statului nostru”, declara primul ministru Vlad Filat, intr-un interviu pentru NewsIn.

Fostele autoritati comuniste de la Chisinau au adoptat in 2008 o lege prin care persoanele care detineau si alta cetatenie in afara de cea moldoveana nu aveau voie sa candideze sau sa fie alese in functii din care puteau avea acces la secretul de stat. Legea ii viza cu precadere pe liderii opozitiei democratice de atunci, multi dintre ei detinand si cetatenia romana.

Premierul moldovean a subliniat in interviul pentru NewsIn ca nu detinerea unei singure cetatenii este un criteriu care te face un bun cetatean si un bun patriot. „Pe de alta parte, este un drept al celor care s-au nascut in Republicca Moldova pana in anul 1940 si al descendentilor acestora”, subliniaza Filat.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va promulga miercuri legea cetateniei, modificata prin ordonanta de urgenta si care include unele prevederi prin care se simplifica procedura de acordare a cetateniei si se extinde redobandirea acestui drept pana la a treia generatie, in cazul persoanelor private in mod abuziv de cetatenia romana. Legea a fost aprobata de Parlament in urma cu trei saptamani. [Capcana prezidentiala: Candidatul, moldovenii si voturile]

Dupa ce Senatul a adoptat OUG 36/2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este simplificata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor, presa rusa a scris ca Romania se pregateste de "absorbtia" Republicii Moldova. Noua forma a legii elimina, printre altele, durata de patru ani de sedere in Romania pentru redobandirea cetateniei, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei. Legea cetateniei a starnit, de altfel, in ultimii ani, numeroase controverse la Chisinau, dar si la nivelul Uniunii Europene.

Premierul Vlad Filat a mentionat ca dupa venirea fortelor democratice la guvernare in Republica Moldova relatiile cu Bucurestiul s-au normalizat si in prezent acestea sunt in plina ascensiune. „Am scos in calea bunelor noastre relatii toate obstacolele, sub toate aspectele”, a spus acesta.

Premierul a mai aratat ca exista solutii si pentru alte cateva probleme bilaterale istorice, ramase mostenire de la fosta guvernare, cum ar fi cea a TVR-ului, a datoriilor istorice pentru energia electrica si altele si a dat asigurari ca subiectele vor fi discutate cu deschidere si disponibilitate de a gasi solutii.

Premierul Vlad Filat este asteptat saptamana aceasta la Bucuresti, cu ocazia summitului Initiativei Central Europene, pe care Romania il gazduieste joi si vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.