O pana de curent a lasat in intuneric un sfert din populatia Braziliei marti seara, paralizand cele mai mari orase ale tarii si punand politia in alerta de teama unui val de infractiuni.
Curentul s-a intrerupt la putin timp dupa ora locala 22.15, paralizand in total opt state ale tarii, printre care cele mai importante - Sao Paulo si Rio de Janeiro. Electricitatea a revenit treptat dupa trei ore, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Situatia a fost provocata de o pana la barajul din Itaipzu, sud, cel mai mare din tara, la frontiera cu Paraguay, si a luat prin surprindere zeci de milioane de brazilieni, pe strazi, in metrou, in ascensoare, restaurante si aeroporturi.

Circa 50 de milioane de oameni, adica un sfert din populatia Braziliei, au ramas fara curent electric, fara internet si in multe cazuri fara telefon.

Politia a cerut populatiei sa nu iasa pe strazi, pentru a se evita agresiunile si accidentele. Politistii au patrulat in numar mare pe strazile din Sao Paulo si Rio, doua orase cunoscute pentru violentele extreme.

Posturile de radio din Rio au primit numeroase apeluri din partea unor persoane care spuneau ca au fost vizate de agresiuni, dar pana la urma nu s-a inregistrat niciun incident serios.

Pana de curent a afectat timp de o jumatate de ora si Paraguay, dar in Brazilia ea a provocat reactii in lant, extinzandu-se treptat in statele Sao Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais (sud-est), Mato Grosso do Sul (sud-vest), Goias (centru), Espirito Santo (sud-est).

"Doua linii au cazut simultan, din motive necunoscute", a spus un purtator de cuvant al administratiei nationale pentru electricitate din Paraguay, precizand ca "18 unitati generatoare de energie din Itaipu s-au blocat".

In Sao Paulo, cel mai mare oras al tarii, principalul bulevard a ramas in intuneric si mii de persoane au fost nevoite sa iasa din garniturile de metrou si sa mearga pe sine pana la iesire. Strazile nu mai erau luminate decat de farurile masinilor, iar pe bulevardul Paulista, cel mai mare din oras, politistii si agentii de circulatie au fost desfasurati in numar mare pentru a dirija circulatia, fiindca semafoarele nu mai functionau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.