Disputele si pretextele de cearta intre Phenian si Seul continua. Marti dimineata, o nava de razboi din Coreea de Sud a schimbat focuri cu o nava nord-coreeana de frontiera pe coasta de vest.
Oficialii de la Seul spun ca nava lor de razboi a deschis focul in momentul in care cea din Coreea de Nord a trecut linia de demarcatie a unei frontiere dintr-o zona de litigiu. Vasul de granite nord-coreean a ripostat, tragand si el.

Phenianul a insistat ca nava sa nu a trecut granita si a cerut autoritatilor din Seul sa-si ceara scuze, potrivit agentiei de stiri KCNA, citata de BBC News.

Cele doua flote coreene s-au implicat in schimburi periculoase de focuri de doua ori de-a lungul frontierei lor din vestul Peninsulei Coreene in ultimul deceniu.

Acest incident a avut loc cu cateva zile inainte de ca presedintele SUA, Barack Obama sa efectueze o vizita in Asia, in cadrul careia Coreea de Nord incearca sa provoace o serie de discutii directe cu privire la programul sau nuclear.

Conform Phenianului, care are propria sa versiune legata de incident, o barca de patrulare a fost intr-o misiune pentru a confirma "un obiect neidentificat", pe partea de nord a granitei, si in timp ce se retragea, nava din Coreea de Sud a urmarit-o si a deschis focul intr-o provocand "un conflict armat periculos".

Coreea de Nord a replicat rapid, fapt care a facut nava militara din Coreea de Sud sa se retraga.

Ulterior, autoritatile de la Seul si-a cerut scuze si au declarat ca nu a fost nimeni ranit, existand doar pagube materiale pentru Phenian, a carui nava a fost avariata.

Granita de Nord dintre cele doua state este o zona fierbinte, care a provocat in ultimii zece ani o serie de tensiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.