Guvernul liberal-conservator de la Copenhaga a decis sa creasca de zece ori prima pe care o acorda imigrantilor pentru repatriere, astfel incat acestora li se va oferi de-acum 100.000 de coroane (13.443 de euro), daca se hotarasc sa se intoarca definitiv acasa.
Decizia a fost luata in cadrul unui acord incheiat duminica seara de Partidul Poporului Danez (PPD, extrema-dreapta), aliat al Guvernului in Parlament, in timpul negocierilor pentru legea bugetului pe 2010.

Prima pentru repatriere acordata pana acum imigrantilor se ridica la 11.000 de coroane, conform NewsIn.

Aceasta oferta, "la initiativa" PPD, este destinata imigrantilor "din alte tari decat cele ale UE si statele nordice", a declarat pentru AFP Peter Skaarup, vicepresedinte PPD. "Insa masura ii vizeaza in practica mai ales pe cetatenii tarilor neoccidentale care nu se pot adapta societatii daneze si care ar fi tentati, cu o suma atat de substantiala, sa se intoarca definitiv acasa", a spus vicepresedintele PSD.

Imigrantii si refugiatii care vor dori sa se intoarca vor primi 11.000 de coroane la inceput, plus restul pana la 100.000 dupa 12 luni, nu fara sa fi renuntat definitiv la permisul de sedere in Danemarca, a explicat vicepresedintele PPD.

In prezent, imigrantii care se intorc acasa au dreptul sa se razgandeasca in decurs de un an si sa revina in regatul scandinav.

Imigranti turci, intervievati luni seara de canalul dandez TV2News, s-au declarat sceptici, fiind de parere ca Danemarca este tara lor de adoptie si prin urmare aici vor sa-si sfarseasca zilele.

Acordul prevede si un ajutor de 20 de milioane de coroane (2,7 milioane de euro) pentru primarii, cele care trebuie sa se ocupe de integrarea imigrantilor, pentru a-i "motiva" pe straini sa se intoarca acasa la ei si sa renunte la dreptul de sedere.

Potrivit Ministerului pentru refugiati, imigranti si integrare, 2.524 de persoane, in special din fosta Iugoslavie, Irak, Iran, Liban, Somalia si Turcia au plecat din Danemarca dupa 1997, data introducerii in aceasta tara a sistemului repatrierilor.

Potrivit unor statistici date publicitatii la 1 iulie 2009, imigrantii reprezinta 7,3% din populatia daneza de 5,5 milioane de indivizi, dintre care 4,5% provin din tari neoccidentale.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.